Ndryshimi mes inspektimeve të "Turqia"

1 byte added ,  2 vjet më parë
v
(Refuzoi ndryshimin e fundit të tekstit (nga 212.144.222.30) dhe riktheu rishikimin 1854187 nga Mk mk)
Turqia ka një strukturë unitare sa i takon administrimit dhe ky aspekt është një nga faktorët më të rëndësishëm në formësimin e administratës publike turke. Kur tre pushtetet (ai ekzekutiv, legjislative dhe gjyqësor) merren parasysh si funksionet kryesore të shtetit, administratës lokale i mbetet pak pushtet. Turqia ka një sistem unitar dhe jo federal, dhe provincat janë në vartësi të shtetit. Administratat lokale janë themeluar që të shërbejnë në vend dhe qeveria është e përfaqësuar nga prefektë dhe prefektë të qytetit. Përveç prefektëve dhe prefektëve të qytetit, zyrtarë të tjerë të lartë publikë emërohen nga qeveria qendrore në vend që të emërohen nga kryetarët e bashkive ose të zgjedhur nga zgjedhësit.<ref name="justice.gov.tr">{{cite web|title=General Structure of Turkish Public Administration|url=http://www.justice.gov.tr/judicialsystem.pdf|website=justice.gov.tr/|publisher=Ministry of Justice|accessdate=14 August 2014}}</ref> Bashkitë turke kanë organe lokale legjislative (turqisht: ''belediye meclisi'') për vendimmarrje në çështjet bashkiake.
 
Brenda kësaj kornize unitare, Turqia është e ndarë në 81 [[Provincat e Turqisë|provinca]] për qëllime administrative. Çdo provinë është e ndarë në [[Qarqet e Turqisë|qarqe]], me një total prej 923 qarqesh.<ref>{{cite web|url=http://www.statoids.com/ytr.html|title=Turkey Districts|accessdate=9 August 2014}}</ref> Turqia gjithashti është e ndarë në 7 [[Rajonet e Turqisë|rajone]] dhe 21 nënrajone për qëllime gjeografike, demografike dhe ekonomike, megjithatë, ata nuk përfaqësojnë një strukturë administrative.{{Harta e Provincave të Turqisë}}
{{Harta e Provincave të Turqisë}}
 
== Politika ==