Dallime mes rishikimeve të "Ebu Jusufi"

59 bytes removed ,  3 vjet më parë
ska përmbledhje të redaktimeve
v
'''Ebu Jusuf Jakub bin Ibrahim el-Ensari'''[1] ([[Gjuha arabe|Arabisht]]: '''أبو يوسف يعقوب بن إبراهيم الأنصاري''') i njohur si '''Ebu Jusufi''', ishte nxënës i dijetari të njohur islam [[Ebu Hanife]], i cili ndihmoi përhapjen e medh'hebit [[Hanefi]] nëpërmjet shkrimeve të tij dhe pozitës së qeverisë që ka pasur. Libri i tij më i famshëm ishte ''Kitab al-Kharaj'', një traktat mbi taksat dhe problemet fiskale të shtetit.
{{për përmirësim}}
{{Faqe e palidhur|data=shtator 2012}}
'''Imam Ebu Jusuf''' ,dijetar i [[fikhu|fikht]], [[tefsiri]]t, [[hadithi]]t, siren, [[historia|historis]]ë, [[gjuha|gjuhës]], [[letërsia|letërsis]]ë dhe [[teologjia|teologjis]]ë skolastike. nga trojet e [[Kalifati]]t.
 
| emri = Ebu Jusuf
| emri i lindjës = Jakub ibn Ibrahim ibn Habib el-Ensarij
| ditëlindja = [[113]] - [[731]]
| Vdiq më: = [[182]] - [[798]]
| vendlindja = [[Kufe]]
 
Autor : [[Nexhat Ibrahimi]]
 
==Hyrje==
Ebu Jusufi[1] (emri i tij i plotë është ebu Jakub ibn Ibrahim ibn Habib el-Ensarij) lindi në kohën që karakterizohej me intriga e trazira politike, sektare – politike e sociale. Ishte ky fillimi i shekullit të dytë hixhrij, kur me hilafetin emevit sundonte Hisham ibn Abdulmeliku (105-125 H.).[2] U lind në vitin 113 hixhrij (731 gregorian, në qytetin Kufe të Irakut të sotshëm dhe i takonte shtresës së varfër të popullsisë. Babai i tij, Ibrahimi kishte prejardhje nga fisi arab Bagila, kurse e ëma kishte prejardhje nga Ensarët prej Medines. Këto dy fise atëbotë ishin në aleancë mes veti.
 
Ebu Jusufi[1] (emri i tij i plotë është ebu Jakub ibn Ibrahim ibn Habib el-Ensarij) lindi në kohën që karakterizohej me intriga e trazira politike, sektare – politike e sociale. Ishte ky fillimi i shekullit të dytë hixhrij, kur me hilafetin emevit sundonte Hisham ibn Abdulmeliku (105-125 H.).[2] U lind në vitin 113 hixhrij (731 gregorian, në qytetin Kufe të Irakut të sotshëm dhe i takonte shtresës së varfër të popullsisë. Babai i tij, Ibrahimi kishte prejardhje nga fisi arab Bagila, kurse e ëma kishte prejardhje nga Ensarët prej Medines. Këto dy fise atëbotë ishin në aleancë mes veti.
 
Për fëmijërinë e ebu jusufit nuk dihet shumë dhe shumë të dhëna janë të mjegulluara, prandaj edhe ne do t’i cekim të dhënat më të sigurta për të. Biografët shënojnë se ebu jusufi mësimet e para i mori nga fusha e fikhut prej dijetarit të famshëm të asaj kohe Ibn Ebi Lejlasë, me të cilin ishte shoqëruar një kohë të gjatë. Pas kësaj kohe, ai e ndërpreu bashkëpunimin me të dhe kaloi tek imami e dijetari edhe më i njohur ebu Hanifeja, në mënyrë që më vonë të arrijë të bëhet e të konsiderohet nxënësi i tij më i madh dhe mbrojtësi e kultivuesi, e mbi të gjitha, prodhuesi e institucionalizuesi më i madh i shkollës juridike hanefite.[3]
 
== Shih edhe ==
 
* [[Ebu Hanife]]
* [[Muhammed Ibn Hasan]]
* [[tefsir]]
 
== Lidhje të jashtme ==
 
== Marrur nga ==
*
* [http://zeriislam.com/artikulli.php?id=589&h Zëri Islam]
 
== Marrur nga ==
* [http://zeriislam.com/artikulli.php?id=589&h]
 
[[Kategoria:Lindje 731]]
[[Kategoria:Vdekje 798]]
[[Kategoria:Personalitete Islame]]
Anonymous user