Ndryshimi mes inspektimeve të "Wikipedia:TWA/Earth"

1.085 bytes removed ,  2 vjet më parë
=== Forma dhe struktura ===
 
Toka është një planet tokësor. Kjo do të thotë se është e përbërë nga shkëmb i ngurtë ndryshe nga një gjigant gazi si Jupiteri. Është më i madhi nga katër planetët tokësor në masë dhe diametër. Forma e Tokës është një sferoid i shtypur në pole. Kjo do të thotë se është në thelb një sferë, por zgjerohet në qendër. Perimetri i Tokës është rreth 40.000 kilometra; gjerësia mesatare e Tokës është rreth 12.700 kilometra. Pika më e lartë në Tokë është kulmi i malit Everest me 8848 metra mbi nivelin e detitëshgjdjgdhj8888tit. Pika më e ulët e natyrshme është në fund të Hendekut Mariana me 10,911 metra nën nivelin e detit. Për shkak të fryrjes në mes ose ekuator, pika më e largët nga qendra e Tokës ështëë57865865htë në majë të malit Chimborazo në Ekuador.[2]
gbhjghkjhkghkghkghj
 
Brenda, Toka është e ngjashme me planetët tjerë tokësor. Ajo ka një shtresë të jashtme të ngurtë shkëmbi të quajtur kore. Çdo gjë që jeton në Tokë është përmbi kore. Nën të është një shtresë e trashë shkëmbi gjysmë të lëngshëm të quajtur mantel. Nën të është një shtresë e hollë e lëngshme e quajtur bërthama e jashtme dhe pastaj bërthama e brendshme prej hekuri të ngurtë. Trashësia e kores ndryshon. Në tokë mesatarja është midis 30-50 kilometra trashësi. Nën oqeane në disa vende ajo është vetëm 6 kilometra e trashë.[3]
 
=== Pllaka tektonike ===
Anonymous user