Ndryshimi mes inspektimeve të "Venezuela"

56 bytes added ,  2 vjet më parë
Etiketat: Redaktim nga celulari Redaktim në versionin web nga celulari
 
== Historia ==
Venezuela e emëruar sipaspodsjetile njësu fshatinavigatora,nga vendasveAmeriko Vespuçi,quajturcilit Venedikuia ikujtonte Vogël qytetin e Venedikut, uk[shtu zbulua tërë 1498/99regjonin ngae emërtoi Veneziola ose latinët"Piccola (Spanjës)Venezia". Në vitin 1528 merret pengë nga Karli i V-të i Augsburgëve dhe më 1546 bie përsëri nën Kurorën mbretërore të Spanjës. Nga 1810-ta deri më 1821-ta bie në duar të Simon Bolivarit si pjesë e Kolumbisë së Madhe.
 
Që nga 1830 qëndron si republikë e pavarur dhe nga 1864 si republikë federale. Më 1920 fillon eksploatimi i rezervave të naftës dhe pas shtetëzimit të burimeve në vitet e ´70-ta kjo bëhet në përmasa të mëdha. Pas kësaj kohe fillojnë të duken edhe ndryshimet sociale. Që nga 1999 president i shtetit është H. Çavez (H. Chavez).