Dallime mes rishikimeve të "Sulejman bej Delvina"

v
ska përmbledhje të redaktimeve
v
}}
 
'''Sulejman bej Delvina''' i njohur edhe si ''Sylejman Fehmi''<ref name=":2">{{en}}Cite Özdalga Ebook|url=https://books.google., ''al/books/about/Late_Ottoman_Society.html?id=5FMoWJFs73gC&redir_esc=y|title=Late Ottoman societySociety: theThe intellectualIntellectual legacy'', studimet SOAS/RoutledgeCurzon të Lindjes së Mesme. 3. Routledge. fq.Legacy|last=Özdalga|first=Elisabeth|publisher=Psychology Press|year=2005|isbn=9780415341646|location=|pages=328. ISBN 0-415-34164-7}}</ref> ([[Delvina]], [[5 tetor]] [[1871]] - [[Vlorë]], [[1 Gusht|1 gusht]] [[1933]]) ka qenë nëpunës i administratës osmane, profesor letërsie, veprimtar i çështjes kombëtare shqiptare, kryeministër dhe ministër i shtetit shqiptar.
 
== JetaBiografia ==
Lindi në Delvinë, i biri i Selim beut dhe vëllai i [[Namik Delvina|Namikut]],<ref>{{fr}}Cite [[Nathalie Clayerbook|Clayer N]]., ''[url=https://books.google.al/books?id=umotBF3KFWgC&pg=PA341&lpg=PA341&dq=Namik+Delvina&source=bl&ots=PmkHEId8E6&sig=LLUWpJFTIE0nOEWuTgvyFMBKnt8&hl=en&sa=X&ved=0ahUKEwicvfzhlILYAhXLZFAKHXIcAGo4ChDoAQg3MAQ#v=onepage&q=Namik%20Delvina&f=false |title=Aux origines du nationalisme albanais: la naissance d'une nation majoritairement musulmane en Europe]'', Paris: |last=Clayer|first=Nathalie|publisher=Karthala Ed., fq. |year=2007|isbn=9782845868168|location=Paris|pages=341.}}</ref>, të derës Hajderagaj të Delvinës, ilaka me Dostët e Kardhiqit.<ref name=":1" /> Arsimin fillor e kreu në vendlindje ndërsa Ruzhdijen në [[Janinë]].<ref name=":2" /> Studimet e larta i kreu në Stamboll në vitin 1898, në shkollën e lartë të administratës [[Mekteb-i-Mylkie|"Mylkie"]]<ref name=":0" />, ku figuronte i regjistruar me vitlindjen 1872.
 
Arsimin fillor e kreu në vendlindje ndërsa Ruzhdijen në [[Janinë]]<ref name=":2" />.
Studimet e larta i kreu në Stamboll në vitin 1898, në shkollën e lartë të administratës [[Mekteb-i-Mylkie|"Mylkie"]]<ref name=":0" />, ku figuronte i regjistruar me vitlindjen 1872.
 
U emërua atashe në MPB-në Osmane në shtator të 1899<ref name=":2" /> dhe më pas sekretar në zyrën e dekreteve të Kryeministrisë<ref name=":1" />, si dhe profesor i letërsisë osmane në shkollën ''idadi'' të Stambollit më 1901, dhe po të njëjtin pozicion pati në liceun e Gallatasarait më 1905<ref name=":2" />. U bë shef seksioni në MPB dhe drejtor i përgjithshëm i vilajeteve. Ishte një ndër figurat qendrore të klubit shqiptar të Stambollit. Bashkë me patriotë të tjerë iu kundërvu politikës xhonturke dhe synimeve shoviniste të monarkive fqinje ndaj Shqipërisë.
Qeveria e tij u përball me detyrën e vështirë për t'u përballur me gjithçka nga fillimi. Qeveria e tij synoi zhvillimin e të gjitha degëve të administratës në fushën e brendshme dhe në mbrojtjen e pavarësisë së vendit në fushën e jashtme. Filloi punën e saj me mungesa të shumta. Gjatë muajve shkurt-mars, qeveria vuri kontrollin e saj në pjesën më të madhe të vendit. Më 6 mars 1920 komisioni i Shkodrës miratoi vendimet e Kongresit të Lushnjes. Më 13 mars 1920 qeveria e përfaqësuar nga ministrat Ahmet Zogu dhe Hoxha Kadri arriti bashkimin e Shkodrës me pjesën tjetër të vendit.
 
Më pas, Delvina mbështeti luftën kundër bandave esatiste më 1920 dhe ndihmoi në përfundimin me sukses të luftës së Vlorës kundër pushtuesve italianë. Po kështu si kryetar i qeverisë nënshkroi protokollint italo-shqiptar të datës [[2 gusht]] [[1920]] për zbrazjen e Vlorës nga ushtria italiane. U çmua shumë për ndihmesën e tij në këtë luftë dhe mbylljen që iu bë këtij fërkimi. Në nëntor, për shkak të një "krize nervore", u detyrua të heqë dorë nga posti i kryeministrit.<ref name=":1">[[Eqrem{{Cite bej Vlorabook|Vlora E]]., title=[[Lebenserinnerungen|Kujtime 1885-1925]]|last=Vlora|first=Eqrem (bej|authorlink=Eqrem bej Vlora)|''Kujtime 1885publisher=IDK|year=2003|isbn=99927-1925'']], 780-6-7|location=Tiranë: IDK, fq. |pages=449-451, fq.179|trans_title=Lebenserinnerungen|translator=[[Afrim 579.Koçi]]}}</ref>.
 
Qe deputet i prefekturës së Gjirokastrës i zgjedhur dy herë më 1921 dhe 1923<ref>Estrefi, D., [http://www.parlament.al/graphics/foto/Ligjv%EBn%EBsit%20Shqiptar%EB.pdf ''Ligjvënësit shqiptarë 1920-2005''] - Kuvendi i Shqipërisë, Tiranë 2005 fq. 13-17.</ref>, nga 19211923 deri më 1925.<ref name=":0">[[Kastriot{{Cite Dervishibook|Dervishi K]]., title=[[Kryeministrat dhe ministrat e shtetit shqiptar në 100 vjet|''Kryeministrat dhe ministrat e shtetit shqiptar në 100 vjet'']], Tiranë: "|last=Dervishi|first=Kastriot|publisher=55", |year=2012.|isbn=9789994356225|location=Tiranë|pages=110}}</ref><ref>{{Cite fqweb|url=https://www. 110parlament.al/wp-content/uploads/2015/11/Ligjvenesit-Shqiptar-1920-2005.pdf|title=Ligjvënësit ISBNshqiptarë 978 99431920-2005|date=2005|website=parlament.al|last=Istrefi|first=Diana|publication-place=Tiranë|pages=13, 56 22 517}}</ref>.
 
U thirr prapë në detyrë si Ministër i Brendshëm në qeverinë e Iljaz bej Vrionit, [[11 korrik]] [[1921]] deri më [[16 tetor]] 1921. Në këtë detyrë ndenji 3 muaj e 5 ditë.
U varros në qytetin e lindjes ku qe varrosur edhe vëllai i tij pak muaj më parë, Namiku.
 
== BurimeTë tjera ==
Në shkrimet e pabotuara të Konicës, botuar për herë të parë më 1993, përshkruhet "një njeri i cili është anëtar i dorës zezë xhon-turke edhé ka marë një pjesë të njohur në vrasje të përgjithëshme t'Armenëve të mjerë më 1915-1916".<ref>{{Cite book|title=Për stërvitjen morale të popullit|last=Konica|first=Faik|publisher=Quo vadis, Shqipëri?, Botime Albania|year=1993|origyear=1925|isbn=|editor-last=Klosi|editor-first=Ardian|editor-link=Ardian Klosi|location=Tiranë, Mynih|pages=193|oclc=57520926}}</ref>
 
== Referencat ==
{{reflist|2}}{{Kryeministrat e Shqipërisë|state=collapsed}}
[[Kategoria:Biografi shqiptarësh]]
463

edits