Ndryshimi mes inspektimeve të "Sotir Papahristo"

98 bytes added ,  2 vjet më parë
Kthim i artikullit ne gjendje enciklopedike
(larg prej t’paburrave dhe t’paudhve)
(Kthim i artikullit ne gjendje enciklopedike)
|Fillimi i afatit=mars
|Mbarimi i afatit=shtator 1925
|Paraardhësi=[[Mihal Sherko]]<ref name="sp294">{{cite web|last=|first=|url=http://wwwljxxx.arkivalajmevenjbsljwbmbknfwf.comljdpn.ru3.gsr.awhoer.net/Kur-Kryeminister-ishte-Koco-Koto-hartoja-ligjet-e-arsimit.235777/|title=Kur kryeministër ishte Koço Koto, hartoja ligjet e arsimit: [përkthyesi Sotir Papahristo boton autobiografinë e tij]|publisher=Standard. - Nr. 1229|date=29 prill 2009}}</ref>
|Pasardhësi=
|Datëlindja=11 dhjetor, 1887
|Partia=
|Bashkëshortja=Evdhoksi Mano
|Fëmijë=Meri,<ref name="sp294"/> Aminda (1931 - 1947)<ref name="">{{cite web|last=|first=|url=http://wwwljxxx.arkivalajmevenjbsljwbmbknfwf.comljdpn.ru3.gsr.awhoer.net/Ekskluzive--Autobiografia--Ernest-Koliqi-minister---njeriu-i-zhveshur-nga-cdo-virtyt.236411/|title=Ernest Koliqi, ministër - njeriu i zhveshur nga çdo virtyt: [përkthyesi Sotir Papahristo boton autobiografinë e tij]|publisher=Standard. - Nr. 1230|date=30 prill 2009}}</ref>
|Feja=
|Nënshkrimi=
Mitropolia e Korçës i mundësoi bursë për të vijuar studimet në Fakultetin e Filologjisë të Universitetit të Athinës. Pas pesë vitesh studime, më 5 tetor 1912, u diplomua me lavdërime. U kthye në Korçë, ku nisi të japë mësim greqishten e vjetër, latinishten dhe historinë e përgjithshme deri më 1922. Pas mbylljes së shkollave greke dhe dëbimit të mitropolit Jakovit, Papahristoja nisi t'i përkushtohej më tërë energjitë e tij arsimit shqip. Më 30 janar 1922 u martua me Evdhoksi Manon, bijë e një familjeje të dëgjuar korçare. Me [[Spiro Konda|Spiro Kondën]] u thirr si mis i gjimnazit grek në Kongresin Arsimor të Tiranës po atë vit dhe më tej u emërua kryeinspektorë i shkollave të prefekturës së Korçës.
 
Në mars 1925, ai u ftua në Tiranë, për të marrë në dorë drejtimin e arsimit shqiptar në postin e drejtorit të Drejtorisë së përgjithshme të Arsimit shqiptar, që në atë kohë zëvendësoi Ministrinë e Arsimit,<ref>{{Cito uebin|url=http://wwwljxxx.forumishqiptargjgpsvnjtirjqubs.comljdpn.ru3.gsr.awhoer.net/threads/55165-Sotir-Papahristo-njeriu-i-arsimit|title=Sotir Papahristo, njeriu i arsimit|date=30 shtator 2005|website=forumishqiptargjgpsvnjtirjqubs.ljdpn.ru3.gsr.awhoer.comnet|publisher=Korrieri. - Nr. 241|last=Gogaj|first=Iljaz|pages=14}}</ref> detyrë që e kreu per 6 muaj e ca. Pasi shumë specialistë ishin pushuar, me ndihmën e kryeministrit Kotta, thirri në Tiranë një komision specialistësh, ndër to [[Aleksandër Xhuvani]], [[Leonidha Naçi]], [[Mirash Ivanaj]] e [[Ndue Paluca]].
 
Pas këmbënguljes së tij për t'u rikthyer në vendlindje, u caktua drejtor administrativ në Liceun e Korçës.<ref name="sp294"/>