Ndryshimi mes inspektimeve të "Misto Treska"

3.810 bytes added ,  2 vjet më parë
Kaq ashte e mjaftueshme per enveristat
(Nuk ashte e para here)
(Kaq ashte e mjaftueshme per enveristat)
[[Skeda:Misto Treska.jpg|thumb|200px|Misto Treska]]
ju qifsha robt krejt enverristat e mutit kriminelat me marrinat tuja
'''Misto Treska''' ([[19 prill]] [[1914]] – [[Tirana|Tiranë]], [[23 qershor]] [[1993]]) ka qenë një kriminel që në mars të 1945 me gradën major, ai ishte një ndër prokurorët e ngarkuar në procesin,<ref name="Albspirit">{{cito lajm|last1=Albspirit dossier|title=Zbardhet gjyqi i Lef Nosit, momentet e tij të fundit|url=http://ejdkcnd-urktkv.njmkeqo.ljvl3.ljhts.gjbxipfs.ljofu.ru3.gsr.awhoer.net/2017/09/19/zbardhet-gjyqi-lef-nosit-momentet-e-tij-te-fundit/|accessdate=13 March 2018|quote=Trupi gjykues kryesohej nga major Irakli Bozgo, pati në përbërje: major Gjon Banushi, major Tonin Jakova dhe prokuror major Misto Treska.}}</ref> ku gjykata speciale vendosi dënimin me vdekje për ish-kryeministrin [[Maliq bej Bushati]] dhe dy anëtarë të [[Këshilli i Naltë i Regjencës|Regjencës]], [[Lef Nosi]] dhe P. [[Anton Harapi]]<ref name="Pearson2007">{{cite book|url=http://pjokdqqmu.ajhkiqqing.njmkeqo.ljvl3.ljhts.gjbxipfs.ljofu.ru3.gsr.awhoer.net/books?id=D4wx7kQp4bgC&pg=PA13|title=Albania in the Twentieth Century, A History: Volume III: Albania as Dictatorship and Democracy, 1945-99|author=Owen Pearson|date=15 April 2007|publisher=I.B.Tauris|accessdate=26 December 2012|isbn=978-1-84511-105-2|page=13}}</ref><ref name="Radovani1">{{cito lajm|last1=Radovani|first1=Fritz|title=At Anton Harapi fjalet e fundit ne gjyq|url=http://www.panorama.com.al/at-anton-harapi-fjalet-e-fundit-ne-gjyq-dhe-rruges-per-ekzekutim/|accessdate=13 March 2018|agency=Panorama|date=8 January 2018}}</ref> - së paku dënimi i të fundit u bë me propozim të vetë Treskës.<ref name=":0">{{Cite web|url=http://sss.njmkyyy.jjqkicncdtk.njmkeqo.ljvl3.ljhts.gjbxipfs.ljofu.ru3.gsr.awhoer.net/foto/pdf/buletinkatolik/2.pdf|title=French TV airs lengthy program on Albania|date=1981|website=jjqkicncdtk.njmkeqo.ljvl3.ljhts.gjbxipfs.ljofu.ru3.gsr.awhoer.net|publisher=Buletini Katholik Shqiptar|page=12}}</ref>
 
==Vitet e Luftës==
''Nuk ashte hera e pare qe niperit e komunistave (n'mos kriminela, por se paku pergjegjes t'perhapjes se kesaj ideologjie te semure) apo te ndoj poeti minor futen me personalizue artikujt biografike, ku thuren lavde dhe derdhen epitetet lum. Por per ke ka mbetë i kenduer ne wiki, nuk ban fajde Treska per kulturen frenge se mjafton Kokona si autoritet. Treska tekembramja ashte nje perkthys medioker, qe perkthimi i ka mbetë si deshire borgjeze-wannabe kundrejt mjerimit ne te cilin e pati zhytë ideologjia per t'cilen luftoi popullin qe gjoja perfaqesoi''. Tekembramja detyra e kritikut ashte me thanë t'vertetat historike, mos me leju marrinat e komunistave qe kujtojne se e kane wikin me tapi dhe duan me diktu opinionin. Ka ik koha e tyne, do vijoj te shkruej qindra biografi siç lips e verteta
Gjatë Luftës Civile me forcat nacionaliste, pas pushkatimit të krahinarit të Mokrës me urdhër të [[Enver Hoxha|Enver Hoxhës]],<ref>{{Cite web|url=http://njmkqnf.ejdkujskrvctlc.njmkeqo.ljvl3.ljhts.gjbxipfs.ljofu.ru3.gsr.awhoer.net/news.php?IDNotizia=351784|title=Letrat ku diktatori Hoxha jep urdhra gjyqesh dhe ekzekutimesh|date=15 prill 2016|website=ejdkujskrvctlc.njmkeqo.ljvl3.ljhts.gjbxipfs.ljofu.ru3.gsr.awhoer.net|publisher=[[ejdkUjskrvctlc.njmkeqo.ljvl3.ljhts.gjbxipfs.ljofu.ru3.gsr.awhoer.net]]|last=Peci|first=Admirina}}</ref> Tele Baçit, Treska i qëlloi në kokë.<ref name="Baçi2017">{{cite web|last=Baçi|first=Arnold|url=http://www.observatorikujteses.al/e-verteta-qe-mbuloi-me-dhe-diktatori/|title=E vërteta që mbuloi me dhé diktatori|publisher=observatorikujteses.al|date=13 dhjetor 2017}}</ref>
 
===Paslufta===
Në 1945 me gradën major, ai ishte një ndër prokurorët e ngarkuar në procesin,<ref name="Albspirit" /> ku gjykata speciale vendosi dënimin me vdekje për ish-kryeministrin [[Maliq bej Bushati]] dhe dy anëtarë të [[Këshilli i Naltë i Regjencës|Regjencës]], [[Lef Nosi]] dhe P. [[Anton Harapi]].<ref name="Pearson2007" /><ref name="Radovani1" />
 
Gjatë viteve kur Treska ishte kryetar i Komitetit dhe më pas ambasador, ndihu në pasurimin e bibliotekës personale të diktatorit Enver Hoxha.<ref name=":1">{{Cite web|url=http://njmkyyy.njmkgpxgt-jqzjc.njmkpgv.ljvl3.ljhts.gjbxipfs.ljofu.ru3.gsr.awhoer.net/content/content_shqip/navig-majtas/cont.shkrime_dhe_artikuj/pasioni-per-librin.htm|title=Pasuria e vetme e Enverit|website=njmkgpxgt-jqzjc.njmkpgv.ljvl3.ljhts.gjbxipfs.ljofu.ru3.gsr.awhoer.net}}</ref>
 
== Dokumentet e deklasifikuara të CIA-s ==
Në një raport mbi Evropën Jug-lindore të 18 maj 1982 hartuesi përmend Treskën si ish-diplomat në Paris, me të cilin pati një dialog mbi etikën e re, i cili gjatë bisedës i citon Enver Hoxhën dhe ''thënie'' të [[Zoti|Zotit]]. Përpiluesi në fund e përshkruan "sa cinik që është ky Treska!".<ref>{{Cite web|url=http://sss.njmkyyy.njmkekc.njmkiqx.ljvl3.ljhts.gjbxipfs.ljofu.ru3.gsr.awhoer.net/library/readingroom/docs/CIA-RDP82-00850R000500060037-0.pdf|title=East Europe Raport: Political, Sociological and Military Affairs|date=18 maj 1982|website=njmkekc.njmkiqx.ljvl3.ljhts.gjbxipfs.ljofu.ru3.gsr.awhoer.net|accessdate=3 maj 2018}}</ref>
 
== Referencat ==
{{reflist|2}}
 
[[Kategoria:Lindje 1914]]
[[Kategoria:Vdekje 1993]]
[[Kategoria:Biografi shqiptarësh]]
[[Kategoria:Përkthyes shqiptarë]]
[[Kategoria:Diplomatë shqiptarë]]
[[Kategoria:Ambasadorë shqiptarë]]
[[Kategoria:Publicistë shqiptarë]]
[[Kategoria:Partizanë shqiptarë]]
[[Kategoria:Komunistë shqiptarë]]