Ndryshimi mes inspektimeve të "Enver Hoxha"

209 bytes added ,  2 vjet më parë
Hoxhajt ishin me origjinë të mëparshme nga [[Dropulli]].
 
Pas mejtepit, më 1917-1923 ndoqi mësimet në shkollën qytetëse "Liria" në vendlindje. Më 1923 nis mësimet në Liceun frëng të Gjirokastrës, pasi ishte regjistruar në klasën e 6-të të tij. Më 1927 - 1930 me mbylljen e liceut në vendlindje,<ref name=":0" />, me ndihmën e [[Eqrem bej Libohova|Eqrem bej Libohovës]]<ref name=":1">B.{{Cite Fevziu, ''book|title=Enver Hoxha,'' Tiranë: |last=Fevziu|first=Blendi|publisher=UET Press, |year=2011. ISBN |isbn=978-99956-39-35-1|location=Tiranë|pages=}}</ref> iu mundësua një bursë shtetërore me të cilën vijoi mësimet në [[Liceu Kombëtar i Korçës|Liceun e Korçës]] gjer më 1930<ref name=":0">{{Cite book|title=[[Kryeministrat dhe ministrat e shtetit shqiptar në 100 vjet]]|last=Dervishi|first=Kastriot|publisher=55|year=2012|isbn=9789994356225|location=Tiranë|pages=136}}</ref>. Ishte më së shumti një nxënës nënmesatar ku më 1929 figuron me shumë nota kaluese dhe pak të mesme.<ref>B.{{Cite Fevziu, ''book|title=[[Enver Hoxha,'' Tiranë:- UETBiografi Press,nga 2011.Blendi ISBNFevziu|Enver 978-99956-39-35-1Hoxha]]|last=Fevziu|first=Blendi|publisher=UET Press|year=2011|isbn=9789995639351|location=Tiranë|pages=|quote="Një listë notash e ruajtur në arkivin e tij personal, e vitit 1929, përmban shumë “''passable''”“passable” dhe më pak “''mediokre''”“mediokre”."}}</ref>.
 
=== Largimi nga Shqipëria për studime në Francë ===
Më [[1930]], po prapë me ndihmën e bamirësit të tij Libohova, mori një tjetër bursë shtetërore për të studjuar botanikë<ref name=":1" /> Fakultetin e Shkencave të Natyrës të Universitetit të Montpeljesë, [[Francë]]. Atje mbylli vetëm një vit akademik me provime.<ref name=":0" /> Qëndroi 4 vjet në [[Montpellier|Montpelje]], pa dhënë provimet e duhura, dhe nuk i ktheu shtetit paratë e marra nga bursa, në kundërshtim me ligjin e kohës për arsimin. Më 2 shkurt 1934 ministri [[Mirash Ivanaj|Ivanaj]] lëshoi urdhrin për heqjen e bursës studentit Hoxha.<ref name=":2">V.{{Cite Baruti, ''book|title=Enver Hoxha në optikë të re'', Tiranë: |last=Baruti|first=Vasfi|publisher=Uegen, |year=2012. ISBN |isbn=9789928031020|location=Tiranë|pages=}}</ref>
 
Në mars të 1934 shkoi në [[Parisi|Paris]] ku iu afrua emigrantëve antizogistë me kartën e kunatit të [[Bahri Omari|Bahri Omarit]]<ref>Dervishi K., ''Lëvizja Komuniste në vitet 1924-1944 dhe formimi i PKSH-së'', Tiranë: 55, 2016. fq. 188-194; fq. 196. ISBN 9789928106384</ref>. Me ndihmën e [[Llazar Fundo]]s, profesor në Universitetin e Sorbonës ndjek leksionet në Fakultetin e Drejtësisë të këtij universiteti, por përsëri nuk mundi të kalojë provimet dhe nuk mundi të vazhdojë më tej. Gjatë kohës që ndodhej në Paris Hoxha mori pjesë në takimet e Grupit Komunist të Shqiptarëve që drejtohej nga Llazar Fundo (vrarë me urdhër të Enver Hoxhës nga forcat partizane në Tropojë në vitin 1944). Ai shkroi një artikull të shkurtër në gazetën e Partisë Komuniste të Francës "''L'Humanité''". Më pas arrin të sigurojë punë në [[Bruksel]], si nëpunësi i vetëm i konsullatës shqiptare në [[Belgjikë]]. Pas disa muajsh, në fillim të verës [[1936]], pushohet nga qeveria shqiptare për pikëpamjet e tij revolucionare dhe sepse zyrën e konsullatës e kishte mbushur me literaturë marksiste.{{cn}}
 
=== Zgjedhja e Hoxhës si drejtues i komunistëve ===
Mbledhja themeluese nga ([[8-14 nëntor]] [[1941]]) e zgjodhi Enver Hoxhën anëtar të Komitetit Qendror të Përkohshëm dhe, ndonëse nuk u caktua asnjë sekretar i KQ, ai u ngarkua me drejtimin e punëve të KQ të Përkohshëm. Më [[23 nëntor]] [[1941]] Enver Hoxha merr pjesë dhe drejton në emër të KQ të PKSH, mbledhjen për themelimin e Organizatës së Rinsë Komuniste Shqiptare.
[[Skeda:26-23-0-eh1941.jpg|thumb|left|150px|Hoxha në ilegalitet]]
I njohur në Parti e në radhët e simpatizantëve me pseudonimet "Tarasi", "Shpati", "Valbona", "Hasani", "Saliu", "Malo" etj., duke u paraqitur herë si punëtor e herë si tregtar e intelektual, ai gjatë gjithë vitit [[1942]], në ilegalitetit zhvillon një veprimtari të dendur anti-fashiste në [[Tiranë]].
{{reflist|2}}
 
{{Kryeministrat e Shqipërisë|state=collapsedautocollapsed}}
{{Kryetarë të Shqipërisë}}
 
463

edits