Dallime mes rishikimeve të "Enver Hoxha"

1.379 bytes removed ,  3 vjet më parë
ristrukturim i paragrafit hyres me kriter kronologjine
(ristrukturim i paragrafit hyres me kriter kronologjine)
U bë anëtar i Partisë Komuniste të Shqipërisë pas formimit të saj më 1941, kurse më 1943 u zgjodh sekretar i parë i saj. Me ndihmën e jugosllavëve [[Miladin Popoviq]] e [[Dushan Mugosha]], drejtoi luftën e partizanëve kundër pushtuesve italianë e më pas edhe kundër nazistëve gjermanë derisa Shqipëria u çlirua në nëntor 1944.
PeriudhaRegjimi 40katërdhjetëvjeçar vjeçarei tij u karakterizua nga zhdukja e sundimitopozitës politike tije intelektuale, urepresioni karakterizuai edhevazhdueshëm ngapolitik eliminimi i opozitëscilin përfshiheshin kampet e detyrueshme të punës, dënimetpushkatimet pa gjyq dhe ekzekutimet e antikomunistëve të piketuar. Dënimet e kundërshtarëve të tij politikë me vdekje ose burgime të gjata dhe dëbimet e familjeve të tyre nga shtëpitë ku jetonin dhe [[Internimi|internimet]] e tyre në fshatra të thella, ku kontrolloheshin rreptësisht nga policia dhe [[Sigurimi i Shtetit]] (policia sekrete). Gjithashtu, [[diktatura komuniste]], u karakterizua nga [[Metoda staliniste|metodat staliniste]] të asgjësimit të bashkëpunëtorëve të tij, që kërcënonin pushtetin e tij personal.
Gjatë sundimit të tij ai rindërtoi vendin e shkatërruar nga [[Lufta e Dytë Botërore]], ndërtoi infrastrukturën, ndërtoi industrinë, ndërtoi hidrocentrale dhe termocentrale të shumta. U mundua që Shqipërinë ta bëjë të pavarur ekonomikisht nga shtetet tjera. Ai forcoi ushtrinë dhe e pajisi me armatim e avionë luftarakë modernë në mënyrë që vendi të mbrohej nga sulmet e jashtme, në radhë të parë nga shtetet fqinje si [[Jugosllavia]] dhe [[Greqia]] - sidomos kjo e fundit që kishte pretendime territoriale ndaj Shqipërisë së Jugut dhe që zyrtarisht akoma ishte në gjendje lufte me të. Enver Hoxha arriti ta zhdukte analfabetizmin i cili në vitin 1939 ishte 90-95%. Në kohën e tij u njësua gjuha shqipe, u ndërtuan shkolla, u hapën [[Universiteti i Tiranës]] dhe [[Akademia e Shkencave e Shqipërisë]]. Për më tepër u bë emancipimi i femrës shqiptare dhe u zhduk [[gjakmarrja]].
+
Gjatë sundimit të tij ai rindërtoi vendin e shkatërruar nga [[Lufta e Dytë Botërore]], ndërtoi infrastrukturën, ndërtoi industrinë, ndërtoi hidrocentrale dhe termocentrale të shumta. U mundua që Shqipërinë ta bëjë të pavarur ekonomikisht nga shtetet tjera. Ai forcoi ushtrinë dhe e pajisi me armatim e avionë luftarakë modernë në mënyrë që vendi të mbrohej nga sulmet e jashtme, në radhë të parë nga shtetet fqinje si [[Jugosllavia]] dhe [[Greqia]]- sidomos kjo e fundit që kishte pretendime territoriale ndaj Shqipërisë së Jugut dhe që zyrtarisht akoma ishte në gjendje lufte me të. Enver Hoxha arriti ta zhdukte analfabetizmin i cili në vitin 1939 ishte 90-95%. Në kohën e tij u njësua gjuha shqipe, u ndërtuan shkolla, u hapën [[Universiteti i Tiranës]] dhe [[Akademia e Shkencave e Shqipërisë]]. Për më tepër u bë emancipimi i femrës shqiptare dhe u zhduk [[gjakmarrja]].
Pjesa më e madhe e kësaj shtypjeje u bë përmes armës së [[Sigurimi i Shtetit|Sigurimit të Shtetit]]. Në nivel material, u ndërtuan infrastruktura, industria e hidrocentralet, u forcua ushtria, u alfabetizua popullatën, u emancipua femra, u ndërtuan shkolla dhe u hapën Universiteti i Tiranës dhe [[Akademia e Shkencave e Shqipërisë]].
Periudha 40 vjeçare e sundimit të tij, u karakterizua edhe nga eliminimi i opozitës, dënimet e kundërshtarëve të tij politikë me vdekje ose burgime të gjata dhe dëbimet e familjeve të tyre nga shtëpitë ku jetonin dhe [[Internimi|internimet]] e tyre në fshatra të thella, ku kontrolloheshin rreptësisht nga policia dhe [[Sigurimi i Shtetit]] (policia sekrete). Gjithashtu, [[diktatura komuniste]], u karakterizua nga [[Metoda staliniste|metodat staliniste]] të asgjësimit të bashkëpunëtorëve të tij, që kërcënonin pushtetin e tij personal.
 
== Rinia ==
463

edits