Ndryshimi mes inspektimeve të "Azia"

57 bytes removed ,  2 vjet më parë
Në fund të viteve 1990 dhe fillim të viteve 2000, ekonomitë e PRC <sup>[[Asia|[38]]]</sup> dhe India janë në rritje të shpejtë, të dy me një normë mesatare vjetore prej më shumë se 8%. Vende të tjera të kohëve të fundit shumë të-lartë të rritjes në Azi përfshijnë [[Israel|Izraelin]] , [[Malaysia|Malajzia]] ,[[Indonesia|Indonezia]] , [[Bangladesh]]i , [[Pakistan]]i , [[Thailand|Tailanda]] , [[Vietnam]]i , [[Mongolia]] , [[Uzbekistan]]i , [[Cyprus|Qipron]] dhe [[Philippines|Filipinet]] , dhe minerale të pasura vendet të tilla si [[Kazakhstan|Kazakistani]] , [[Turkmenistan]]i , [[Iran]]i , [[Brunei]] , [[United Arab Emirates|United Arabe]] , [[Qatar|Katari]] , [[Kuwait|Kuvajti]] , [[Saudi Arabia|Arabia Saudite]] , [[Bahrain|Bahreini]] dhe [[Oman]]i .
 
Sipashurma [[Economicme historian|historianitato ekonomike]] [[Anguscica Maddison]] nëna librinhoqe etrurin tij ''The World Ekonomisë: Një mijëvjeçar Perspektiva'' , India kishte ekonominë më të madhe në botë gjate 0 pes dhe 1000 pes. <sup>[[Asia|[39]]] [[Asia|[40]]]</sup> Kina ishte [[Economic history of China|ekonomia më e madhe dhe më të avancuara]] në tokë për shumë e regjistruar historia, <sup>[[Asia|[41]]] [[Asia|[42]]] [[Asia|[43]]] [[Asia|[44]]]</sup> derisa [[British Empire|Perandoria britanike]] (me përjashtim të [[British India|Indisë]] ) e arriti atë në mesin e shekullit të 19-të. Për disa dekada në fund të shekullit të njëzetë Japonia ishte ekonomia më e madhe në Azi dhe të dytë më e madhe e çdo komb i vetëm në botë, pasi duke tejkaluar [[Soviet Union|Bashkimin Sovjetik]] (e matur në prodhim neto materiale) në vitin 1986 dhe Gjermani në vitin 1968. (NB: A numri i ekonomive supernational janë më të mëdha, të tilla si [[European Union|Bashkimi Evropian]] (BE), të [[North American Free Trade Agreement|Marrëveshjes së Amerikës së Veriut Tregtisë së Lirë]] (NAFTA) ose [[APEC]] ). Kjo përfundoi në vitin 2010, kur Kina arriti Japoninë për t'u bërë ekonomia e dytë më e madhe në botë.
 
qihet pidhi i semes (metoda e tanishme kursit të këmbimit), si ajo e pjesës tjetër të Azisë së bashku. <sup>[ ''[[Wikipedia:Citation needed|Citim i duhur]]'' ]</sup> në vitin 1995, ekonomia e Japonisë pothuajse ishte i barabartë me atë të SHBA-ve, si ekonomia më e madhe në bota për një ditë, pas monedhën japoneze ka arritur një rekord prej 79 [[Japanese yen|jen]] / US $. Rritja ekonomike në Azi që prej Luftës së Dytë Botërore në vitet 1990 ishin të përqendruara në Japoni, si dhe katër rajonet e Koresë së Jugut, Tajvani, Hong Kongu dhe Singapori gjenden në [[Pacific Rim]] , të njohur si [[Four Asian Tigers|tigrat aziatikë]] , të cilat kanë tani të gjitha të marra zhvilluar Statusi vend, që ka më të lartë të [[GDP per capita|PBB për frymë]] në Azi. <sup>[[Asia|[45]]]</sup>
Anonymous user