Dallime mes rishikimeve të "Cikli i Ujit"

690 bytes added ,  4 vjet më parë
Ndryshime rrënjësore në artikull, si drejtshkrimore, ashtu edhe strukturore/logjike, pasi ky artikull kishte probleme të mëdha në këto aspekte
[Redaktim i kontrolluar][Redaktim i kontrolluar]
(Fjalite ishin pa koherence logjike dhe kohezion gramatikor.Ka ende shume gjera per te ndryshuar ne kete artikull,prandaj do t'i rikthehem atij perseri ne nje te ardhme te afert.)
(Ndryshime rrënjësore në artikull, si drejtshkrimore, ashtu edhe strukturore/logjike, pasi ky artikull kishte probleme të mëdha në këto aspekte)
[[Skeda:Watercyclealbanianhigh.jpg|thumb|320px|Cikli i Ujit]]
'''Cikli i Ujitujit''' është një procesprocesi i vazhdueshëm i qarkullimit të ujërave ne natyrenatyrë, mbi dhe nennën siperfaqensipërfaqen e TokesTokës. MasaSasia qetotale zee ujiujit ne natyresipërfaqen qendrone konstanteTokës pikerishtqëndron pere arsyenjëjtë teme ciklitkalimin tee ujitkohës,midis hidrosferesmegjithatë dheraporti atmosferes.i Forcasasisë lëvizëse e ciklit hidrologjik të ujit është energjiatre dielloregjendjet dhekryesore: gravitetit.i Rrezatimi diellor përcakton shkrirja engurtë borës(akullnajat), akumulimin i borës,lëngshëm avullimi,(lumenjtë dhe gravitetitoqeanet) -ose reshjet,i lëvizjagaztë e(avujt ujëraveatmosferikë) sipërfaqësorëndryshon dhe nëntokësorë.bazë ciklinstinëve edhe ujitkushteve gjeologjike,klimaterike. shoferëve janë procese tektonike, magmatizmit, metamorphism, sedimentimit.
 
Cikli i ujit, si proces fizik, përfshin transmetimin e energjisë, gjë që rezulton në ndryshime në temperaturën e mjedisit përreth, dhe si rezultat, ndikime dhe në klimë. Për shembull, gjatë avullimit, uji përthith energji nga mjedisi rrethues, duke ulur kështu temperaturën atmosferike. Gjatë kondesimit, avujt çlirojnë energji që përthithet nga mjedisi rrethues, proces i cili ndikon në rritjen e temperaturës.
 
Forcat lëvizëse të ciklit hidrologjik të ujit është energjia diellore dhe graviteti. Rrezatimi diellor ndikon në shkrirjen e borës, akumulimin i borës, avullimi, dhe gravitetit - reshjet, lëvizja e ujërave sipërfaqësorë dhe nëntokësorë. Në ciklin e ujit gjeologjike, shoferëve janë procese tektonike, magmatizmit, metamorphism, sedimentimit.
 
Nën ciklin hidrologjik ka dy cikle të ujës - i vogël ose cikli i ujit në brendësi të tokës dhe të ciklit të mëdha të ujit. Cikli i ujit të madhe zhvillohet tërësisht mbi oqeane, ndërsa në brendësi është bërë mbi sipërfaqen e thatë. Marrëdhënia mes tyre është me anë: të masave e ajrit dhe rrjedhës e lumit.
 
[[Kategoria:Hidrologji]]
[[Kategoria:Uji dhe mjedisi]]
[[Kategoria:Cikli i ujit]]