Ndryshimi mes inspektimeve të "Hoti (fis)"

465 bytes added ,  2 vjet më parë
v
 
Ky ''mal'' (''montanea'') në vitet 1417 gjendej kryesisht në shërbim të [[Republika e Venedikut|Venedikut]], por herë-herë shkretonte edhe krahinën e [[Shkodra|Shkodrës]]. Kryetari i saj quhej ''kapetan'' (''capitaneus montanee Ottorum''). Në vitin 1434 quhej ''Junch Hoth iam dominus in partibus Albaniae''. Në shumë fshatra si ''cavo'' (kryetar) përmendet ndonjë Hot.<ref name=":1">{{Cite book|title=Serbët dhe shqiptarët|last=Shuflaj|first=Milan|publisher=Toena|year=2004|origyear=1925|isbn=99927-1-854-4|location=Tiranë|pages=79-80|translator=Hasan Çipuri}}</ref> Në regjistrin e kadastrës së Shkodrës përmendet i quajturi Andrea Hoti, i përmendur si ''proniar'' dhe kre i fshatit Podgorë (ku radhiten dhe Hotë të tjerë, të quajturit ''Radas'' e ''Mazrrak''), më 26 mars 1417 merr në konçension vreshtat e këtij vendi që i përkitnin komunës së Shkodrës. Në fshatin Ljushta krerët janë ''Junk'' dhe ''Vlatik Hoti''. Në fshatin Pesiugla kre është ''Nikolla Hoti,'' i përmendur gjithashtu për koncensione dhe ndershmërinë e tij.<ref>{{Cite book|title=Regjistri i Kadastrës dhe i Koncensioneve për rrethin e Shkodrës 1416-1417|last=Zamputti|first=Injac|authorlink=Injac Zamputti|publisher=Akademia e Shkencave e Republikës Popullore Socialiste të Shqipërisë, Instituti i Historisë|year=1977|isbn=|location=Tiranë|pages=59, 63, 64|oclc=955216133}}</ref> Më 1474 përmendet sërish Malin/Malet e Hotënve (''montanee octorum, montanea ottanorum'').<ref name="Elsie2015"/>
 
Me pushtimin osman, Malet e Hotit përbëjnë [[Nahija|nahije]] më vete në kazanë e Podgoricës, pjesë e [[Sanxhaku i Shkodrës|Sanxhakut të Shkodrës]].<ref>{{Cite book|title=Defteri i regjistrimit të Sanxhakut të Shkodrës i vitit 1485|last=|first=|publisher=Akademia e Shkencave e RP të Shqipërisë - Instituti i Historisë|year=1974|isbn=|editor-last=Pulaha|editor-first=Selami|editor-link=Selami Pulaha|location=Tiranë|pages=4|oclc=25633315}}</ref>
 
Forma ''Hotti'' përdoret në një raport dërguar Romës shtatorin e 1621 nga Ipeshkvi i Sapës dhe Sardës, Pjetër Pudi, dhe nga relacionet ekleziastike të P. Gasparit më 1671, në raportin e Stampaneos më 1685 dhe në hartën e Da Vignola-s më 1689.<ref name="Elsie2015"/>
112

edits