Ndryshimi mes inspektimeve të "Ilo Mitkë Qafëzëzi"

+
v (added Category:Arsim-cung using HotCat)
(+)
[[Skeda:Ilo Mitkë Qafëzëzi.jpg|thumb|300px|Ilo Mitkë Qafëzëzi]]
'''Ilo Mitkë Qafëzëzi''' ([[Korçë]], [[1889]] - 1964) ka qenë një studjues shqiptar tejet prodhimtar në lëmën e historisë.
'''Ilo Mitkë Qafëzëzi''' lindur në [[Korçë]] në vitin [[1889]], por familja e tij kishte ardhur nga Qafëzezi i Kolonjës. Shkoi në [[Rumani]] që kur ishte 13 vjeç, pastaj emigroi në [[Amerikë]] si punëtor i një fabrike deri në vitin 1924, kur u kthye përfundimisht në Korçë dhe punoi si mësues e drejtor shkolle. Dashuria dhe pasioni i tij për mësimin, leximin dhe diturinë që në moshë të re, si dhe dashuria për atdheun dhe patriotizmi, siç thotë vetë ai, iu nxitën dhe iu ndikuan nga tre faktorë. Në radhë të parë, ishte mësuesi i tij, i mirënjohuri Nuçi Naçi që i rrënjosi në mendje e në zemër dashurinë për vendin dhe pasionin për [[Gjuha shqipe|gjuhën shqipe]] e diturinë. E dyta, duke qenë në mjedise e në kontakt të kolonive shqiptare jashtë vendit, mori prej tyre edukatën patriotike dhe dëshirën për ta parë [[Shqipëria|Shqipërinë]] të lirë nga pushtuesit e huaj. E treta, ndikim të fuqishëm, që nuk e harroi tërë jetën, pati tek Ilo Mitkë Qafëzezi edhe poeti ynë i Rilindjes, bashkëpatrioti i tij, Asdreni. Gjatë qëndrimit të tij në Amerikë, ku krahas punës vazhdonte edhe shkollën, ra në kontakt për herë të parë me shkrime të ndryshme që flisnin për figura të njohura e luftëtarë trima të Shqipërisë.
Qafëzezi ishte gjurmues, zbulues dhe studiues i palodhur i mjaft dokumenteve, dorëshkrimeve, fakteve historike e gjuhësore të kohës së tij. Këto dorëshkrime e dokumente nga autorë të njohur të kohës që, për arsye që kuptohen, ishin harruar apo ishin bërë tepër të rralla, ai i zbuloi nëpër bibliotekat e kishave dhe manastireve të ndryshëm, nëpër kodikët e tyre, si dhe në arkivat e familjeve të vjetra me tradita të njohura [[Patrioti|patriotike]].
 
== Lidhje të jashtmeBiografia ==
U lind në Korçë më 1889, në një familje me prejardhjen nga [[Qafzezi|Qafëzezi]] i [[Kazaja e Kolonjës|Kolonjës]]. Shkoi në [[Rumani]] që kur ishte 13 vjeç, pastaj emigroi në [[Amerikë]] si punëtor i një fabrike deri në vitin 1924, kur u kthye përfundimisht në Korçë dhe punoi si mësues e drejtor shkolle. Më 1924 u kthye në [[Shqipëria|Shqipëri]] dhe nisi punë në fillim si mësues dhe më pas si drejtor i shkollës vllehe në Korçë.<ref name="Mann1955">{{cite book|url=https://books.google.com/books?id=gY-AAAAAIAAJ|title=Albanian literature: an outline of prose, poetry, and drama|author=Stuart Edward Mann|publisher=B. Quaritch|year=1955|page=108}}</ref> Deri në [[Lufta e Dytë Botërore|Luftën e Dytë Botërore]] ishte biografisti më i mirënjohur shqiptar.<ref name="Shipley1946">{{cite book|url=https://books.google.com/books?id=u1IGAQAAIAAJ|title=Encyclopedia of literature|author=Joseph Twadell Shipley|publisher=Philosophical Library|year=1946|page=18}}</ref>
* [http://www.uskana.info/entry.php?219-Ilo-Mitk%EB-Qaf%EBzezi-Nje-vep%EBr-e-vjet%EBr-kushtuar-Ali-Pash%EB-Tepelen%EBs Ilo Mitkë Qafëzezi - Nje vepër e vjetër kushtuar Ali Pashë Tepelenës] {{sq}}
 
Si autodidakt, Qafëzezi qe shumë prodhimtar me shkrimet e tij historike ndër të përkohshmet historike dhe buletinet. Botoi gjithashtu punime të rëndësishme historike mbi Voskopojën, Vithkuqin dhe Beratin; zbuloi dorëshkrimin e veprës së Theodor Kavaliotit dhe gjithashtu botimin e parë të ''Εισαγωγική Διδασκαλία'' të Daniel Voskopojarit, botuar në Venedik më 1794. Më tej zbuloi dorëshkrime të Kostandin Beratit dhe Naum Veqilharxhit të datuara më 1844. Qafëzezi përktheu në gjuhën shqipe [[Alipashiada|Alipashiaden]], një poemë për [[Ali Pashë Tepelena|Ali pashë Tepelenën]] shkruar nga Haxhi Shehreti.<ref name="Bitraku">{{cite web|last1=Bitraku|first1=ApostolIlo Qafëzezi, një thesar ende i pazbuluar i kulturës|title=Ilo Qafëzezi, një thesar ende i pazbuluar i kulturës|url=http://www.arkivalajmeve.com/Ilo-Qafezezi-nje-thesar-ende-i-pazbuluar-i-kultures.431069/|website=Infoarkiva|accessdate=21 September 2015}}</ref>
 
== Referencat ==
<references />
[[Kategoria:Biografi shqiptarësh]]
[[Kategoria:Njerëz nga Korça]]
112

edits