Ndryshimi mes inspektimeve të "Ilo Mitkë Qafëzëzi"

+
(+)
(+)
U lind në Korçë më 1889, në një familje me prejardhjen nga [[Qafzezi|Qafëzezi]] i [[Kazaja e Kolonjës|Kolonjës]]. Shkoi në [[Rumani]] që kur ishte 13 vjeç, pastaj emigroi në [[Amerikë]] si punëtor i një fabrike deri në vitin 1924, kur u kthye përfundimisht në Korçë dhe punoi si mësues e drejtor shkolle. Më 1924 u kthye në [[Shqipëria|Shqipëri]] dhe nisi punë në fillim si mësues dhe më pas si drejtor i shkollës vllehe në Korçë.<ref name="Mann1955">{{cite book|url=https://books.google.com/books?id=gY-AAAAAIAAJ|title=Albanian literature: an outline of prose, poetry, and drama|author=Stuart Edward Mann|publisher=B. Quaritch|year=1955|page=108}}</ref> Deri në [[Lufta e Dytë Botërore|Luftën e Dytë Botërore]] ishte biografisti më i mirënjohur shqiptar.<ref name="Shipley1946">{{cite book|url=https://books.google.com/books?id=u1IGAQAAIAAJ|title=Encyclopedia of literature|author=Joseph Twadell Shipley|publisher=Philosophical Library|year=1946|page=18}}</ref>
 
Si autodidakt, Qafëzezi qe shumë prodhimtar me shkrimet e tij historike ndër të përkohshmet historike dhe buletinet. Botoi gjithashtu punime të rëndësishme historike mbi Voskopojën, Vithkuqin dhe Beratin; zbuloi dorëshkrimin e veprës së [[Teodor Kavalioti|Theodor Kavaliotit]] dhe gjithashtu botimin e parë të ''Εισαγωγική Διδασκαλία'' të [[Daniel Voskopojari|Daniel Voskopojarit]], botuar në [[Venecia|Venedik]] më 1794. Më tej zbuloi dorëshkrime të [[Kostë Berati|Kostandin Beratit]] dhe [[Naum Veqilharxhi|Naum Veqilharxhit]] të datuara më 1844. Qafëzezi përktheu në gjuhën shqipe [[Alipashiada|Alipashiaden]], një poemë për [[Ali Pashë Tepelena|Ali pashë Tepelenën]] shkruar nga Haxhi Shehreti.<ref name="Bitraku">{{cite web|last1=Bitraku|first1=ApostolIlo Qafëzezi, një thesar ende i pazbuluar i kulturës|title=Ilo Qafëzezi, një thesar ende i pazbuluar i kulturës|url=http://www.arkivalajmeve.com/Ilo-Qafezezi-nje-thesar-ende-i-pazbuluar-i-kultures.431069/|website=Infoarkiva|accessdate=21 September 2015}}</ref>
 
== Referencat ==
112

edits