Ndryshimi mes inspektimeve të "Dhimitër Shuteriqi"

+
v
(+)
== Biografia ==
U lind në Elbasan në një familje intelektuale, i biri i Simon Shuteriqit, pjesëmarrës në Kongresin e Manastirit dhe atë të Elbasanit, si dhe një ndër themeluesit e Normales.<ref>{{citation|url=https://books.google.com/books?id=9_gXTda0HS8C&pg=PA76#v=onepage&q=simon%20shuteriqi&f=false| author=Xhevat Lloshi|title=Rreth alfabetit të shqipes: me rastin e 100-vjetorit të Kongresit të Manastirit| pages=65, 75–76| publisher=Logos-A | year=2008 | isbn=9789989582684 }}</ref> Dhimitri ndoqi mësimet në [[Liceu Kombëtar i Korçës|Liceun e Korçës]] dhe më pas shkollimin e lartë e ndoqi në Universitetin e Grenoblit dhe Lionit, në [[Franca|Francë]]. Më 1942-1943 jepte mësim në Elbasan;<ref name="Elsie2005">{{cite book |last= Elsie |first= Robert| title= Albanian literature: a short history|url=https://books.google.com/books?id=ox3Wx1Nl_2MC&pg=PA193 |year=2005 |publisher =I.B.Tauris |isbn= 978-1-84511-031-4 |pages=193}}</ref> më 12 maj 1943 u zgjodh sekretar i këshillit krahinor nacionalçlirimtar për komitetin qarkor të Elbasanit.<ref>{{Cite book|title=Lëvizja komuniste në vitet 1924-1944 dhe formimi i PKSH-së|last=Dervishi|first=Kastriot|publisher=55|year=2016|isbn=9789928106384|location=Tiranë|pages=204|ref=harvnb}}</ref>
== VepratVepra ==
 
=== Tjetërsimi i veprës intelektuale ===
[[Ilo Mitkë Qafëzëzi|Ilo Mitkë Qafëzezi]] ndihmoi Shuteriqin për studimet e letërsisë së vjetër shqipe, më pas u akuzua nga studjuesi paleograf korçar<ref>{{Cite book|title=Tjetërsimi i veprës intelektuale gjatë komunizmit në Shqipëri|last=Ndoja|first=Leka|publisher=ISKK|year=2013|isbn=978-9928-168-12-2|location=Tiranë|pages=87|ref=harvnb}}</ref> për shfrytëzimin pa kriter dhe pa leje të dorëshkrimeve të tij që gjendeshin në Institutin e Historisë që në kohën e luftës<ref>{{Harvnb|Ndoja|2013|page=94}}.</ref> pa ia cituar "pronjërinë intelektuale". Shuteriqi nuk e paraqiste me akribinë shkencore dhe të së drejtës ndihmën e Qafëzezit, pikë së pari, për studimet me karakter peigrafik të shkrimtarëve të vjetë shqiptarë, sidomos të shkollës së Voskopojës (Kavalioti, Dhanili, Berati).<ref>{{Harvnb|Ndoja|2013|page=96}}.</ref>
 
=== Titujt e veprave ===
{{div col|2}}
* Kangët e rinisë së parë ([[1935]]) <ref name=GjSh> [[Gjovalin shkurtaj]] dhe [[Enver Hysa]] : [[Gjuha Shqipe për të huajt dhe shqiptarët jashtë atdheut]] </ref>
112

edits