Ndryshimi mes inspektimeve të "Shefqet Musaraj"

+
(+)
'''Shefqet Musaraj''' ([[Vajzë (Vlorë)|Vajzë]], [[1914]] - [[1986]]) është shkrimtar shqiptar dhe partizan shqiptar.<ref>{{Cito web|url=https://books.google.al/books?id=NDNBAQAAIAAJ&q=shevqet+musaraj+lindi+ne+Vajze+te+Vlores&dq=shevqet+musaraj+lindi+ne+Vajze+te+Vlores&hl=sq&sa=X&ved=0ahUKEwjGg-TNneXZAhVkOJoKHXiYCOYQ6AEIJDAA|title=Fjalor enciklopedik shqiptar|date=1986|accessdate=11 mars 2018|publisher=Akademia e Shkencave e RPSSH|last=Buda|first=Aleks|authorlink=Aleks Buda|pages=729}}</ref>
 
==Vepra letrare==
Shevqet Musaraj i takon brezit të shkrimtarëve shqiptarë, të cilët veprimtarinë letrare e kanë filluar diku përpara luftës së II-të botërore, kurse si krijues të dalluar janë afirmuar në vitet pas saj. Për ndryshim prej një numri letrarësh tanë - si, për shembull, [[Sterjo Spasse]]s, [[Dhimitër Shuteriqi]]t, [[Vedat Kokona|Vedat Kokonës]], [[Esad Mekuli]]t, [[Fatmir Gjata|Fatmir Gjatës]], [[Llazar Siliqi]]t, e ndonjë tjetri - që janë bërë të njohur menjëherë në dhjetëvjetëshin e parë të pasçlirimit prej okupacionit fashist, Shevqet Musaraj është afirmuar plotësisht dhe ka dhënë masën e duhur të talentit të vet aty rreth viteve gjashtëdhjetë të shekullit të kaluar, kur ka botuar tregimin ''Isha unë Çobo Rrapushi'', e sidomos rreth vitit gjashtëdhjetë e pesë, kur ka botuar romanin e tij të gjatë ''Para agimit''. Përpara këtij romani voluminoz, me të cilin pothuaj ka sintetizuar punën e vet letrare, që shquhej me fragmentaritete, Shevqet Musaraj ka botuar edhe poemthin ''Epopeja e Ballit Kombëtar'' më 1944, poemthin tjetër satirik ''Do bëhen zgjedhjet'' më 1948, përmbledhjen e pjesëve humoristike ''Të shkruara - të paharruara'' më 1957, prej të cilave një pjesë e dukshme janë publikuar gjatë okupacionit në revisten ilegale ''[[Kushtrimi i lirisë]]'', kurse më 1967 i është ribotuar tregimi ''Isha unë Çobo Rrapushi'' me të cilin, në të njëjtën përmbledhje, ka dalë edhe tregimi më i gjatë i tij ''Llaz Qesarati''. Përpos këtyre prozave dhe poezive Musaraj ka shkruar dhe botuar reportazhin nga lufta partizane ''Shtek më shtek me partizanët e Divizionit të I-rë sulmues'', mandej reportazhe dhe skica nga vizitat që u ka bërë Bashkimit Sovjetik dhe Rumanisë si dhe një numër vjershash që i janë futur edhe në antalogjitë e ndryshme, si në antalogjinë ''Simfoni për atdheun'', e në ndonjë tjetër. Musaraj gjithashtu është njëri prej shkrimtarëve shqiptarë që ka provuar të shkruajë ndonjëherë edhe për çështje të ndryshme letrare, në të cilat ka shprehur mendimet e tij rreth problemeve më të rëndësishme të letërsisë së sotme shqipe, duke shkoqitur me gjuhën diskursive pikëpamjet që janë shprehur praktikisht në prozat dhe poezitë e tij. Kjo tregon se Mursaj, edhe pse nuk është treguar aq i frytshëm, prapë, si dhe shumica e shkrimtarëve të tjerë shqiptarë të kohës së tij, ka provuar format e ndryshme të shprehjes letrare: vjershën, poemën, tregimin, novelën, romanin, esuen e të tjera.
 
=== Tjetërsim i veprës intelektuale ===
Në vitet e para të regjimit komunist, nga redaksia e gazetës "Bashkimi", Musaraj, tjetërsoi dorëshkrimet e [[Ilo Mitkë Qafëzëzi|Ilo Mitkë Qafëzëzit]].<ref>{{Cite book|title=Tjetërsimi i veprës intelektuale gjatë komunizmit në Shqipëri|last=Ndoja|first=Leka|publisher=ISKK|year=2013|isbn=978-9928-168-12-2|location=Tiranë|pages=49|ref=harvnb}}</ref>
 
==Tituj të veprave==
 
* ''Epopeja e Ballit Kombëtar'' - poemthë, 1944
* ''Do bëhen zgjedhjet'' - poemthë satirik, 1948
112

edits