Ndryshimi mes inspektimeve të "Nuhu"

736 bytes added ,  2 vjet më parë
po le trajten Nuhu(-i) meqe vetem kete kalk tradicional kemi, ristrukturova hyrjen ne respekt te traditave te tjera ku çmohet
(po le trajten Nuhu(-i) meqe vetem kete kalk tradicional kemi, ristrukturova hyrjen ne respekt te traditave te tjera ku çmohet)
[[Skeda:Noah's ark and the deluge.JPG|parapamje|Nuhu ne deti]]
Në religjionet abrahamike, '''Nuhu''' ose '''Nuhi''' ([[arabisht]] نوح) ështëqe [[Tëi dërguarittetti në Islam|profetë]]dhe i Zotit, misionifundit i tij ishtepatriarkëveparalajmërontepara-Përmbytjes. njerëzitëHistoria e ishinArkës idhujtarë.së Nuhut Poashtutregohet[[Kurani|Kuran]]narrativën ështëe njëpërmbytjes suretek Zanafilla. tregonBurimi përbiblik vijon me historinë e NuhitMallkimit të Hamit.
 
Përpos Librit të Zanafillës, Nuhu përmendet gjithashtu në Dhiatën e Vjetër në Librin e parë të Kronikave, dhe në librat e Tobiasit, Urtisë, Sirakut, Izaisë, Ezekielit, Ezdrat, Makabejtë; në Dhiatën e Re përmendet në ungjijtë e Mateut, Lukës, Letrat dërguar Hebrenjve dhe Letrat e Pjetrit. është [[Të dërguarit në Islam|profetë]] i Zotit, misioni i tij ishte të paralajmëronte njerëzitë që ishin idhujtarë.
 
Në Islam Nuhu njihet po ashtu si pejgamber i Zotit, një figurë tejet e rëndësishme për traditën islame dhe ndër të dërguarit më të hershëm tek njerëzimi. Në Kur'an, emri i tij përmendet në disa vende dhe madje një sure e tërë mban emrin e tij.
 
== Historia ==
112

edits