Ndryshimi mes inspektimeve të "Hamami"

9 bytes removed ,  2 vjet më parë
v
ska përmbledhje të redaktimeve
v
Një nga [[Pesë Shtyllat e Islamit|pesë shtyllat e Islamit]] është [[Namazi|namazi]]. Është e nevojshme pastrimi para namazit. Dy llojet e pastrimit në Islam janë: ''[[Gusli|gusli]]'', pastrimi i gjithë trupit dhe ''[[Abdesi|abdesi]]'', pastrimi i duarve, fytyrës dhe këmbëve.<ref>{{cite journal|last=Rahim|first=Habibeh|title=Understanding Islam|journal=The Furrow|year=2001|volume=52|issue=12|pages=670–674}}</ref> Në mungesë të ujit, lejohet gjithashtu pastrim me dhé ose me rërë të pastërt (''tejemum'').<ref>{{cite journal|last=Reinhart|first=Kevin|title=Impurity/No Danger|journal=History of Religions|year=1990|volume=30|issue=1|pages=1–24|doi=10.1086/463212}}</ref> Xhamitë gjithnjë mundësojnë një vend për t'u pastruar, por shpeshherë hamamet gjenden pranë për ata që duan të pastrohen krejtësisht.<ref name="Sibley">{{cite journal|last=Sibley|first=Magda|title=The Historic Hammams of Damascus and Fez: Lessons of Sustainability and Future Developments|journal=The 23rd Conference on Passive and Low Energy Architecture}}</ref>
 
[[Ebu Hamid el-Gazaliu|El-Gazaliu]], teologu i shquar musliman shkruajti në shekullin e njëmbëdhjetë ''Rilindja e Shkencave Fetare'', një vepër shumëvëllimëshe që shqyrton format e duhura të sjelljes në shumë aspekte të jetës e vdekjes në Islam. Në njërin nga vëllimet, të titulluar ''Të Fshehtat e Dëlirjes,'' shtjellon teknikën e përshtatshme për të kryer pastrimet para se me u falë dhe pastrimin e madh mbas veprimeve trupore, që mbahen të papastra, si seksi apo dalja jashtë. Për El-Gazaliun, hamami është një përvojë kryesisht mashkullore dhe ai paralajmëron se gratë duhet të hyjnë në hamam vetëm pas lindjes ose sëmundjes. Edhe atëherë, el-Gazaliu e konsideronçmon të pranueshme që burrat të ndalojnë gratë dhe motrat e tyre nga përdorimi i hamamit. Pikën kryesore të çështjes për hamamët në vlerësimin e el-Ghazaliut është lakuriqësia. Në punënveprën e tij ai paralajmëron se lakuriqësia e hapurplotë duhet të shmanget. "... ai duhet ta mbrojë atë nga sytë e të tjerëve dhe së dyti, të ruhet kundërprej kontaktit ngatjerëvetjerët".<ref>{{cite book|last=Ghazali|first=Abu Hammid|title=The Mysteries of Purity: Being a Translation with Notes of the Kitāb Asrār Al-ṭahārah of Al-Ghazzāli's Iḥyāʼ ʻulūm Al-dīn|year=1975|publisher=Muhammad Ashraf|location=Lahore|page=51}}</ref> Ai shkruan se lakuriqësia është e mirë vetëm kur zona ndërmjet gjunjëve dhe stomakut të poshtëm të një njeriu është i fshehur. Sa i përket grave, zbulimi i fytyrës dhe duarve është e përshtatshme. Duke e ditur se [[May Telmissany]], një profesoreshë në Universitetin e Otavës, argumenton se imazhi i një gruaje të hiper-seksualizuar që largohet nga hamami është një perspektivë orientaleorientaliste që shikon largimin ose ndjekjen e hamës si një shenjë e sjelljes seksuale të shquar.<ref>{{cite news|last=Nkrumah|first=Gamal|title=Tales from the Hammam|newspaper=Al-Ahram Weekly|date=23 July 2009}}</ref>
 
==Referencat==
112

edits