Dallime mes rishikimeve të "Shpallja e Pavarësisë së Kosovës"

→‎Historiku: Hoqa disa gjëra të paraferencuara dhe të tepërta dhe saktësova e shtova disa gjëra tjera..
[Redaktim i kontrolluar][redaktim i pashqyrtuar]
(→‎Historiku: Hoqa disa gjëra të paraferencuara dhe të tepërta dhe saktësova e shtova disa gjëra tjera..)
 
== Historiku ==
{{Shiko gjithashtu|Historia e Kosovës}} {{Kryesor|Kronologjia e pavarësisë së Kosovës}}
[[Skeda:Kosovo_rep_en.png|djathtas|parapamje|Harta e Republikës së Kosovës]]
[[Skeda:Newborn_Pristina_February_2013.jpg|djathtas|parapamje|[[Newborn|Monumenti Newborn]] u zbulua në festimet e vitit 2008 pas Deklarimit të Pavarësisë së Kosovës po atë ditë, më 17 shkurt 2008, në kryeqendrën e Kosovës [[Prishtina|Prishtinë]].]]
Shpallja e Pavarësisë së Kosovës më 17 shkurt 2008, ishte kurorëzimikurorëzim i një rrugëtimi të dhimbshëm lotëshgjatë e gjakutë vështirë për qytetarët e [[Kosovë]]s. Për vite me radhë, deri në qershor të vitit 1999, qytetarët vuajtën pasojat e spastrimit etnik nga ushtriaregjimi eserb i [[Sllobodan MillosheviçiMillosheviqi]]t. Pas përfundimit të luftës dhe vendosjes së trupave ndërkombetare në [[Kosovë]], në nëntor 2005 nisi zyrtarisht procesi për statusin përfundimtar.
 
Prej 13 qershorit të vitit 1999, kur forcat serbe u detyruan të largoheshin nga [[Kosova]], ky vend administrohej nga misioni i Organizates së Kombeve të Bashkuara UNMIK dhe institucionet demokratike të Kosoves: Kuvendi, Presidenti dhe Qeveria.
Më 2 shkurt 2007 i derguari special për statusin e [[Kosovë]]s, Martti Ahtisaari, dorëzoi propozimin e tij në [[Prishtinë]] dhe [[Beograd]], për pavaresinë e kushtezuar të [[Kosovë]]s, hap që çoi drejt krijimit të shtetit te pavarur. Pasi u mbajtën disa raunde bisedimesh, Kosova u shpall e pavarur më [[17 shkurt]] [[2008]].
 
Më 22 korrik 2010, [[Gjykata Ndërkombëtare e Drejtësisë]] konfirmoi përmes vendimit këshilledheneskëshillëdhënës se Pavarësia e Kosovës nuk ka shkelur asnjë nen të Ligjit NderkombetarNdërkombëtar. <ref>[http://infoalbania.al/rruga-e-kosoves-drejt-pavaresise/ Rruga e Kosoves drejt Pavaresise], 17 shkurt 2016,
Zyra Civile Ndërkombetare mori përsipër mbikëqyrjen e zbatimit të pavaresise. Pak ditë më vonë, një grup vendesh që njohën pavaresinë e saj themeluan Grupin Drejtues që do të mbikëqyrte shtetin e ri. Plani i Ahtisaarit nuk u zbatua kurrë në veriun e banuar me shumicë serbe, ku nuk njihen dhe nuk pranohen institucionet e shtetit të [[Kosovë]]s.
 
Më 22 korrik 2010, [[Gjykata Ndërkombëtare e Drejtësisë]] konfirmoi përmes vendimit këshilledhenes se Pavarësia e Kosovës nuk ka shkelur asnjë nen të Ligjit Nderkombetar. <ref>[http://infoalbania.al/rruga-e-kosoves-drejt-pavaresise/ Rruga e Kosoves drejt Pavaresise], 17 shkurt 2016,
http://infoalbania.al, viz. 16 nëntor 2017.</ref>
 
Anonymous user