Shpallja e Pavarësisë së Kosovës: Dallime mes rishikimesh

ska përmbledhje të redaktimeve
[redaktim i pashqyrtuar][Redaktim i kontrolluar]
→‎Historiku: Hoqa disa gjëra të paraferencuara dhe të tepërta dhe saktësova e shtova disa gjëra tjera..
No edit summary
Rreshti 3:
Më [[17 shkurt]] të vitit 2008 [[Kuvendi i Republikës së Kosovës]] shpalli [[Deklarata e Pavarësisë|Deklaratën e Pavarësisë]] së [[Kosovë]]s.<ref name="ICJ">{{cite web|url=http://www.icj-cij.org/docket/files/141/15987.pdf|publisher=[[Gjykata Ndërkombëtare e Drejtësisë|International Court of Justice (Gjykata Ndërkombëtare e Drejtësisë)]]|title=Accordance with International Law of the Unilateral Declaration of Independence In Respect of Kosovo|accessdate=2012-08-19|deadurl=yes|archiveurl=https://www.webcitation.org/5rRB9e3bz?url=http://www.icj-cij.org/docket/files/141/15987.pdf|archivedate=2010-07-23|df=|page=29}}</ref> Në një mbledhje ku morën pjesë 109 nga gjithsej 120 deputetë, [[Kuvendi i Kosovës]] njëzëri shpalli Kosovën shtet të pavarur.<ref name="bbc_proclaim">"[http://news.bbc.co.uk/1/hi/world/europe/7249034.stm Kosovo MPs proclaim independence]", BBC News Online, 17 February 2008</ref> <ref>[http://www.assembly-kosova.org/common/docs/proc/trans_s_2008_02_17_al.pdf Transkript: Nga Seanca Plenare e Jashtëzakonshme Solemne e Kuvendit Të Kosovës Me Rastin e Shpalljes Së Pavarësisë, Të Mbajtur Më 17 Shkurt 2008], Republic of Kosovo Assembly, 2008-02-17 (in Albanian)</ref> <ref>{{cite book|title=Civil Resistance in Kosovo|author=Howard Clark|date=August 2000|publisher=Pluto Press|isbn=978-0-7453-1569-0|page=73}}</ref>
 
Ligjshmëria e Shpalljes së Pavarësisë së Kosovës për një kohë ka qenë temë e diskutueshme. Serbia duke kundërshtuar kërkoikërkonte vlerësimin e vlefshmërisë ndërkombëtare dhe mbështetje për pozicionin e saj, gjoja se Deklarata e Pavarësisë së Kosovës ishte e paligjshme. Në vazhdën e kësaj ecurie, në tetor të vitit 2008, Serbia kërkoi [[Vendimi për Kosovën nga Gjykata Ndërkombëtare e Drejtësisë|një opinion këshillues]] nga [[Gjykata Ndërkombëtare e Drejtësisë]].<ref>{{cite news|url=http://news.bbc.co.uk/1/hi/world/europe/8004622.stm|work=BBC News|title=Serbian president visits Kosovo|date=2009-04-17|accessdate=2010-04-22}}</ref> Më 22 korrik 2010, Gjykata konstatoi se Deklarata e Kosovës për Pavarësi, nuk ka shkelur të drejtën ndërkombëtare.<ref>{{cite web|url=http://www.icj-cij.org/docket/files/141/16012.pdf?PHPSESSID=b0b24a6135eaf2347d5b0a0badec77ff|title=Press Release: Accordance with international law of the unilateral declaration of independence in respect of Kosovo: Advisory Opinion|date=2010-07-22|accessdate=2010-08-04|publisher=International Court of Justice|archiveurl=https://web.archive.org/web/20100807010647/http://www.icj-cij.org/docket/files/141/16012.pdf?PHPSESSID=fd67c1c1a61d2a99cf11356e050236bb|archivedate=7 August 2010 <!--DASHBot-->|deadurl=no}}</ref>
 
== Historiku ==
Anonymous user