Ndryshimi mes inspektimeve të "Kitara"

12 bytes added ,  2 vjet më parë
v
ë
v (ë)
'''Kitara''' është një instrument muzikor i familjes [[kordofone]]. Kitara standarde ka 6 tela, por edhe kitarat me 4 ,7,8,9 ,10,11,12, 13 18, tela jane ne dispozicion. Dy familjet kryesore te kitares jane [[kitarat elektrike]] dhe [[kitarat akustike]]. Tre lloje kryesore te kitares akustike jane kitare klasike (me fije najloni), kitare me tela celiku dhe kitare archtop.
 
Kitarat jane njohur si njenjë nga instrumentet kryesore ne [[flamengo]], [[jazz]], [[blues]], [[country]], [[mariachi]], [[rock]] dhe shume forma te tjera te popit. Ato mund te jene gjithashtu njenjë instrument solo klasik. Kitarat mund te luhen akustikisht, toni eshte i prodhuar nga dridhje te telave, qe perforcohen nga organi i kitares, i cili eshte si njenjë dhome te madhe brenda se ciles tingujt perplasen dhe pasqyrohen, ose ato mund te mbeshteten ne njenjë perforcues, qe mund te manipuloje ton elektronike. Kitara e tille, elektrike, u fut ne 1930, dhe ajo ka vazhduar qe te kete njenjë ndikim te thelle ne kulturen popullore qe nga atehere.
 
Kitarat tradicionalisht kane qene ndertuar drureve te llojeve te ndryshme dhe telat ishin me zorre te kafsheve, apo me shume kohet e fundit, me/ose tela najloni apo çeliku. Kitarat jane bere dhe jane riparuar nga [[luteret]].
== Historia ==
{{Kryesore|Historia e kitares klasike}}
Para zhvillimit te kitares elektrike dhe perdorimit te materialeve sintetike, kitara ishte percaktuar si njenjë instrument qe ka "njenjë koke, qafe, banese druri, brinje, dhe njenjë prapasheshte, me shpesh me anet jo te perkulura", termi i perdorur per t'iu referuar njenjë numri te instrumenteve te tille te nderlidhur qe jane zhvilluar dhe perdorur ne te gjithe Evropen ne epoken moderne. Disa lloje te kitarave, te cilat jane vete ne lidhje me keto instrumente Evropiane, e kane origjinen ne Amerikat. Origjina e instrumenteve me tela njiheshin edhe ne Azine qendrore dhe Indi. Per kete arsye kitarat bashkekohore jane te lidhura me instrumente nga keto rajone, duke perfshire tanburin, setarin dhe sitarin, nder te tjera. Perfaqesimi me i vjeter ikonografik i njenjë instrumenti I njohur deri me sot,I cili shfaq tiparet thelbesore te njenjë kitare, eshte njenjë gur 3.300 vjeçar gdhendje e popujve te lashte qe jetonin ne Turqine e sotme.
 
Fjala moderne, kitare, u adoptua ne anglisht nga spanjishtja, Guitarra (Gitarre gjermanisht, frengjisht Guitare), huazuara nga "qitara" mesjetare e Andaluzise Arabike, qe rrjedh nga cithara latine, e cila nga ana tjeter erdhi nga fjala greke kithara, nje pasardhes i sihtarit te vjeter persian (Tar do te thote ne persisht tel).