Ndryshimi mes inspektimeve të "Iljaz pashë Çoku"

+
(++)
(+)
'''Iljaz pashë Çoku''' i njohur në histori '''Iljaz pashë Dibra''' ([[1812]] - ) ka qenë ushtarak shqiptar i [[Perandoria Osmane|Perandorisë Osmane]] dhe drejtues i mbledhjes së 18 qershorit 1878 ku u firmos Kararnameja e [[Lidhja Shqiptare të Prizrenit|Lidhjes Shqiptare të Prizrenit]] dhe kryetar i komitetit qendror të saj.
'''Iljaz Pashë Dibra''' ('''Iljaz Qoku''') ishte figurë e dalluar e [[Lidhja Shqiptare të Prizrenit|Lidhjes Shqiptare të Prizrenit]]. Lindi në [[Kllobcisht]] të [[Dibër|Dibrës]]. U bë i njohur me pjesëmarrjen e tij më 1844 në [[Lufta e Gjoricës|luftën e Gjoricës]] (Dibër) kundër [[Hajredin Pasha|Hajredin Pashës]]. Më 1861 udhëhoqi forcat dibrane kundër përpjekjeve malazeze për të shtënë në dorë viset shqiptare të Shkodrës. Iljaz Pashë Dibra ishte një nga nismëtarët e themelimit të Lidhjes Shqiptare të Prizrenit. Më 10 qershor 1878 kryesoi Kuvendin e Përgjithshëm që çoi në themelimin e Lidhjes dhe u zgjodh kryetari i saj. Kryesoi gjithashtu Kuvendin e Dibrës më 1 nëntor 1878 dhe ishte një nga 14 anëtarët e delegacionit që do t’i paraqiste sulltanit kërkesën për autonominë e Shqipërisë.
 
== Biografia ==
Pasardhësit e Iljaz Pashë Dibrës: Malik Bej, Xhemal Bej, Numan(Olloman) Bej, Sejfedin Bej, Bekir Bej, Riza Bej, Shakir Bej, Lushe (Alushe) Hanëm, Sadbere Hanëm, Shazije (Shatule) Hanëm.
Sipas burimeve, Iljazi u lind në fshatin Klloboçisht, por sipas [[Haki Stërmilli|Haki Stërmillit]] e ka prejardhjen nga Dibra e Madhe.
 
Më 1835 mori pjesë në një kryengritje kundër [[Tanzimati|Tanzimatit]]. Më 1844 udhëhoqi kryengritësit kundër Hajredin Pashës në betejën e zhvilluar në fshatin Jançe në fushën e Gjoricës.
 
Më 1854 në krye të vullnetarëve dibranë kontribuoi në shtypjen e [[Kryengritja e Epirit|kryengritjes së Epirit]]. Më 1861 po prapë në krye të vullnetarëve dibranë u thirr në frontin e [[Lufta Osmano-Malazeze (1861-62)|luftës osmano-malazeze]].<ref>{{Cite book|title=Dibra e Madhe|last=Kadiu|first=Arian|publisher=Glob|year=1996|isbn=|location=Tiranë|pages=34-36}}</ref>
 
Më 10 qershor 1878 kryesoi mbledhjen e parë të Lidhjes së Prizrenit<ref>{{Cite book|title=Shënime historike|last=Merlika-Kruja|first=Mustafa|publisher=Omsca-1|year=2011|isbn=978-9928-132-00-0|location=Tiranë|pages=402}}</ref> në xhaminë Bajraklie të qytetit.<ref name=":0">{{Cite book|title=Shqiptarët|last=Bartl|first=Peter|publisher=IDK|year=2017|isbn=978-99943-982-87|location=Tiranë|pages=104|translator=[[Afrim Koçi]]}}</ref> Me takimin që u mbajt më 18 qershor ishte firma e parë në ''Kararnamenë'' e Lidhjes si përfaqësues i Dibrës, me gradën ''[[mir-i miran]]''.<ref name="albanianhistory.net">{{cite web|url=http://www.albanianhistory.net/texts19/AH1878_2.html|title=1878: The Resolutions of the League of Prizren|coauthors=|month=|year=|work=|location=|page=|pages=|at=|language=|trans-title=|doi=|archiveurl=https://www.webcitation.org/query?url=http%3A%2F%2Fwww.albanianhistory.net%2Ftexts19%2FAH1878_2.html&date=2011-02-19|archivedate=February 20, 2011|ref=|postscript=|website=albanianhistory.net|translator=[[Robert Elsie]]}}</ref> Lidhja formoi një komitet qendror në krye të të cilit ishte vetë Iljaz Pasha.<ref name=":0" />
 
Kryesoi gjithashtu Kuvendin e Dibrës më 1 nëntor 1878 dhe ishte një nga 14 anëtarët e delegacionit që do t’i paraqiste sulltanit kërkesën për autonominë e Shqipërisë.
 
Pasardhësit e Iljaz Pashë Dibrës: Malik Bej, Xhemal Bej, Numan(Olloman) Bej, Sejfedin Bej, Bekir Bej, Riza Bej, Shakir Bej, Lushe (Alushe) Hanëm, Sadbere Hanëm, Shazije (Shatule) Hanëm.
 
== Referencat ==
<references />
[[Kategoria:Biografi shqiptarësh]]
[[Kategoria:Lidhja e Prizrenit]]
122

edits