Ndryshimi mes inspektimeve të "Sulejman Vokshi"

10 bytes removed ,  2 vjet më parë
v
ska përmbledhje të redaktimeve
v
v
U lind në [[Vokshi|Voksh]] të [[Gjakovë|Gjakovës]], në një familje spahinjsh, i quajtur Sulejman Lokaj i degës Vokshi të fisit të Thaçit. Në periudhën e [[Tanzimati|Tanzimatit]] mori pjesë në [[Kryengritja e Dervish Carës (1843-1844)|lëvizjen e Dervish Carës]], arsye për të cilën e internuan në [[Anadolli|Anadoll]].
 
Më 1878 mori pjesë në mbledhjen e Prizrenit si delegat i Gjakovës, ku dhe firmosi ''[[Kararnameja|Kararnamenë]]'', por pa myhyr/vulë.<ref name="albanianhistory.net">{{cite web|url=http://www.albanianhistory.net/texts19/AH1878_2.html|title=1878: The Resolutions of the League of Prizren|coauthors=|month=|year=|work=|location=|page=|pages=|at=|language=|trans-title=|doi=|archiveurl=https://www.webcitation.org/query?url=http%3A%2F%2Fwww.albanianhistory.net%2Ftexts19%2FAH1878_2.html&date=2011-02-19|archivedate=February 20, 2011|ref=|postscript=|website=albanianhistory.net|translator=[[Robert Elsie]]}}</ref> Po atë vit, më 6 shtator,<ref name=":2">{{Cite book|title=[[Kujtime - Nga fundi i sundimit Osman në Luftën e Vlorës|Kujtime, nga fundi i sundimit osman në Luftën e Vlorës]]|last=Vlora|first=Syrja bej|authorlink=Syrja bej Vlora|publisher=Iceberg|year=2013|origyear=1921-1925|isbn=978-9928-4140-4-5|location=Tiranë|pages=37|trans_title=Osmanlı Sonrası Arnavutluk|translator=[[Ali Asllani]]}}</ref> qe ndër organizatorët që [[Aksioni i Gjakovës|mësyen kullën]] e [[Abdullah Pashë Dreni|Abdullah pashë Drenit]] për të shtënë në dorë mareshallin [[MehmetMehmed Ali pashë MaxharriPasha|Mehmet Ali pashë Maxharrin]] që ishte mik tek ai, ndodhi që shënjoi të parin veprim ushtarak të Lidhjes.<ref>{{harvnb|Frashëri|2002|p=169}}</ref>
 
Në dhjetor të 1880 Lidhja u riorganizua dhe Vokshi mbajti krahun aktiv autonomist<ref name=":1">{{Cite web|url=http://www.panorama.com.al/arkivat-e-huaj-si-e-mbrojti-ali-iber-neza-lidhjen-e-prizrenit/|title=Arkivat e huaja: si e mbrojti Ali Ibër Neza Lidhjen e Prizrenit|date=10 tetor 2012|publisher=Panorama|website=panorama.com.al|editor-last=Mile|editor-first=Alma}}</ref> dhe me konfliktimin e Lidhjes me [[Perandoria Osmane|perandorinë]], Vokshi luftoi përkrah [[Haxhi Zeka|Haxhi Zekës]]<ref name="Gawrych66125">{{harvnb|Gawrych|2006|pp=66, 125.}}</ref><ref name="Skendi9798">{{harvnb|Skendi|1967|p=97-98.}}</ref> dhe njësitë e tij zunë [[Shkupi|Shkupin]] më 4 janar 1881, [[Prishtina|Prishtinën]] me 18 janar<ref name=":0">{{Cite web|url=http://www.albanianhistory.net/1916_Ippen/index.html|title=Kontribute historís së mbrêndshme të Shqipnís në qv. XIX" nga ''Vëzhgime iliro-shqiptare''|date=2004|last=Ippen|first=Theodor|trans_title="Beiträge zur inneren Geschichte Albaniens im XIX. Jahrhundert" auf ''Illyrisch-Albanische Forschungen''|location=Shkodër|origyear=1916|page=185|translator=[[Mustafa Kruja]]|isbn=99927-56-34-9}}</ref> dhe [[Mitrovica|Mitrovicën]].<ref name="Gawrych66125" /><ref name="Skendi9798" /> [[Sanxhaku i Shkupit|Sanxhaqet e Shkupit]] dhe [[Sanxhaku i Prishtinës|Prishtinës]] u futën nën autoritetin e Lidhjes,<ref name=":0" /> prej të cilës Vokshi me [[Ali Ibra|Ali Ibër Nezajn]] mbetën dy të patundurit deri në fund.<ref name=":1" /> U kap më 1885, fillimisht u dënua me vdekje por më pas [[Sulltani|Sulltan]] [[Abdyl Hamiti II|Abdyl Hamidi II]] e fali dhe u dënua me internim dhe punë të detyruar.<ref name="Gawrych8081">{{harvnb|Gawrych|2006|pp=80-81.}}</ref> Pas një amnistie të radhës u lirua.
122

edits