Dallime mes rishikimeve të "Kazaja e Gjilanit"

v
Etiketa: përpunim burimi 2017
Etiketa: përpunim burimi 2017
Programi politik serb "Naçertania" i vitit 1844, i cili parashikonte ndër të tjera penetrimin e shtetit serb në jug, përkatësisht shtrirjen territoriale në zonën administrative të Perandorisë Osmane të banuar nga shqiptarët, nuk përjashtoi mundësinë e organizimit të armatosur grupeve për të ndërmarrë veprime konkrete në zbatimin e kësaj platforme. Grupet e armatosura serbe, duke hyrë në këto zona, kishin për qëllim rendin dhe qetësinë destabilizuese, për t'i dhënë rrugë politikës shtetërore serbe për të ndërhyrë në punët e brendshme të Perandorisë Osmane, me arsyetimin e "mbrojtjes" të elementit serb nga ato -përvënë keqbërjet e shqiptarëve. Skuadra serbe Pasjani është një ilustrim konkret i pretendimeve politike serbe në tokat shqiptare
<ref>{{Cite web|url=https://translate.google.com/translate?hl=sq&sl=en&u=http://www.anglisticum.org.mk/index.php/IJLLIS/article/download/1711/2176&prev=search|title=Lëvizja Kombëtare në Qarkun e Gjilanit dhe Shkatërrimi i Skuadrës së Komitit në Pasjan më 1907, Lëvizja Kombëtare në Qarkun e Gjilanit dhe Shkatërrimi i Skuadrës së Komitit në Pasjan më 1907
Fitim Rifati}}</ref>, në verën e vitit 1907, në pothuajse të gjitha ato pjesë ku jetonte pakica serbe në Sanxhak të Prishtinës, duke përfshirë këtu edhe Qarkun e Gjilanit *<ref>{{Cite book|title=Lëvizja Kombëtare në Qarkun e Gjilanit dhe Shkatërrimi i Skuadrës së Komitit të Pasjan në 1907|last=Rifati|first=Fitim|publisher=Maj 2018|year=Maj 2018 •|isbn=e-ISSN: 1857-8187|location=Prishtinë|pages=}}</ref> , Ishin skuadra sekrete serbe terroriste duke vepruar. Megjithatë, për të ruajtur kufirin me Mbretërinë e Serbisë dhe pavarësisht nga osmanët autoritetet, shqiptarët kishin bërë një besëlidhje për të formuar skuadrat e tyre vullnetare të cilat ishin i ngarkuar me vëzhgimin dhe zbulimin e skuadrave të terroristëve serbë dhe shkatërrimin e tyre. i tillë Skuadrat shqiptare, përveç zonave të tjera në Vilayet të Kosovës dhe më gjerë, u organizuan gjithashtu në zona e Gjilanit. 131 Dhjetë ditë më parë, konsulli serb nga Prishtina sugjeroi qeverinë autoritetet në Beograd që të mos miratojnë vendimet për dërgimin e skuadrave serbe në rrethin e Gjilanit ... nga Vranja, nëpërmjet Gjergjevcit, Ranillugut, Bukovikut, Kaparit, Malishevës dhe Uglarit dhe përmes lumit Morava, ky skuadër, pas disa ditësh arriti në fshatin Pasjani dhe ishte të vendosura në kishën e këtij fshati. Pas tri ditësh të qëndrimit në kishën e Pasjanit, të dehur nga alkooli, Komiti serb u zbuluan nga shqiptarët që po kalonin. Menjëherë ishte duke pasur parasysh thirrjen për luftë në Lëvizjen Kombëtare në zonën e Gjilanit, e cila gjithashtu është ndihmuar nga disa oficerë të qeverisë osmane lokale. Kështu, më 15 korrik 1907, e gjithë kisha ishte rrethuar dhe përleshjet e armatosura filluan ku shumë u vranë dhe u plagosën nga të dy anët, por në vend të Komitit serb. <ref>{{Cite book|title=Lëvizja Kombëtare në Qarkun e Gjilanit dhe Shkatërrimi i Skuadrës së Komitit të Pasjan në 1907|last=Rifati|first=Fitim|publisher=Maj 2018|year=Maj 2018 •|isbn=e-ISSN: 1857-8187|location=Prishtinë|pages=}}</ref>
 
==Reeferencat==