Dallime mes rishikimeve të "Kazaja e Gjilanit"

v
[Redaktim i kontrolluar][Redaktim i kontrolluar]
Etiketa: përpunim burimi 2017
Etiketa: përpunim burimi 2017
<ref>{{Cite web|url=https://translate.google.com/translate?hl=sq&sl=en&u=http://www.anglisticum.org.mk/index.php/IJLLIS/article/download/1711/2176&prev=search|title=Lëvizja Kombëtare në Qarkun e Gjilanit dhe Shkatërrimi i Skuadrës së Komitit në Pasjan më 1907, Lëvizja Kombëtare në Qarkun e Gjilanit dhe Shkatërrimi i Skuadrës së Komitit në Pasjan më 1907
Fitim Rifati}}</ref>, në verën e vitit 1907, në pothuajse të gjitha ato pjesë ku jetonte pakica serbe në Sanxhak të Prishtinës, duke përfshirë këtu edhe Qarkun e Gjilanit *<ref>{{Cite book|title=Lëvizja Kombëtare në Qarkun e Gjilanit dhe Shkatërrimi i Skuadrës së Komitit të Pasjan në 1907|last=Rifati|first=Fitim|publisher=Maj 2018|year=Maj 2018 •|isbn=e-ISSN: 1857-8187|location=Prishtinë|pages=}}</ref> , Ishin skuadra sekrete serbe terroriste duke vepruar. Megjithatë, për të ruajtur kufirin me Mbretërinë e Serbisë dhe pavarësisht nga osmanët autoritetet, shqiptarët kishin bërë një besëlidhje për të formuar skuadrat e tyre vullnetare të cilat ishin i ngarkuar me vëzhgimin dhe zbulimin e skuadrave të terroristëve serbë dhe shkatërrimin e tyre. i tillë Skuadrat shqiptare, përveç zonave të tjera në Vilayet të Kosovës dhe më gjerë, u organizuan gjithashtu në zona e Gjilanit. 131 Dhjetë ditë më parë, konsulli serb nga Prishtina sugjeroi qeverinë autoritetet në Beograd që të mos miratojnë vendimet për dërgimin e skuadrave serbe në rrethin e Gjilanit ... nga Vranja, nëpërmjet Gjergjevcit, Ranillugut, Bukovikut, Kaparit, Malishevës dhe Uglarit dhe përmes lumit Morava, ky skuadër, pas disa ditësh arriti në fshatin Pasjani dhe ishte të vendosura në kishën e këtij fshati. Pas tri ditësh të qëndrimit në kishën e Pasjanit, të dehur nga alkooli, Komiti serb u zbuluan nga shqiptarët që po kalonin. Menjëherë ishte duke pasur parasysh thirrjen për luftë në Lëvizjen Kombëtare në zonën e Gjilanit, e cila gjithashtu është ndihmuar nga disa oficerë të qeverisë osmane lokale. Kështu, më 15 korrik 1907, e gjithë kisha ishte rrethuar dhe përleshjet e armatosura filluan ku shumë u vranë dhe u plagosën nga të dy anët, por në vend të Komitit serb.
 
Në betejat e [[Mali i Zi i Shkupit|Karadakut]] (Drenogllavës) e të [[Lumi i Moravës së Binçës|Moraves]], kur në fillim të marsit të vitit 1910 ishte mbajtur mbledhja e Gjilanit. Xhelal Beu se për t’i fshehur gjurmët, kinse i kishte burgosur [[Idriz SeferinSeferi]]n, Ramë Abdylin, Shabi Kajollin e disa të tjerë, kurse në realitet i kishte mbajtur në zyrën e vet dhe u kishte dhënë për të ngrënë e për të pirë gjithçka që kishin dashur. Se ajo ishte vetëm kamuflim i Xhelal beut e dëshmon edhe fakti se të nesërmen Isufi i biri i Idrizit me një grup malësorësh kishte arritur në Gjilan kinse për t’i liruar dhe se lirimi i tyre nga burgu ishte bërë pa kurrfarë rezistence dhe se duke dalë nga burgu IdriziIdriz Seferi iu kishte drejtuar Xhelal Beut me fjalët edhe unë ty po të burgos. Xhelal beu i kishte ndihmuar shqiptarët në çdo mënyrë.
 
==Reeferencat==