Dallime mes rishikimeve të "Feliformët"

229 bytes added ,  4 vjet më parë
ska përmbledhje të redaktimeve
No edit summary
Etiketat: Redaktim nga celulari Redaktim në versionin web nga celulari
No edit summary
Etiketat: Redaktim nga celulari Redaktim në versionin web nga celulari
Të gjitha forma të mbetura kanë një atribut të përbashkët: kockat e dëgjimit (''kapsulat me kocka që mbyllin veshin e mesëm dhe të brendshëm'') Kjo është një diagnostifikim kyç në klasifikimin e specieve si feliformi kundrejt kaniformit.<ref name="Taxonomic reference 1" /> Në feliformet, kockat janë dhoma të dyfishta, të përbëra nga dy eshtra të bashkuara nga një septum. Kaniformet kanë kocka audituese me një dhomë ose pjesërisht të ndarë, të përbërë nga një kockë e vetme. Kjo veçori, megjithatë, është problematike për klasifikimin e Nimravidae të zhdukur si feliformë. Fosilet e Nimravidit tregojnë kockat e dëgjimit të ngurtë pa septum, ose asnjë gjurmë në të gjithë bunën e tërë. Supozohet se ata kishin një strehim kërcues të mekanizmit të veshit.<ref name=Turner>{{cite book|last=Turner|first=Alan|title=The Big Cats and their Fossil Relatives: an illustrated guide|year=1997|publisher=Columbia University Press|location=New York|isbn=0-231-10228-3|pages=234}}</ref>
 
Karakteristikat specifike të kockave të dëgjimit ekzistues të zbuluar sugjerojnë një paraardhës të përbashkët, megjithëse nuk është identifikuar në regjistrimet fosile.<ref name="Yoder & Flynn 2003">Anne D. Yoder and John J. Flynn 2003: [https://web.archive.org/web/20070612131729/http://www.biology.duke.edu/yoderlab/pdfs/ipYoderFlynnNHMad.pdf Origin of Malagasy Carnivora]</ref><ref name="Yoder et al">Yoder, A., M. Burns, S. Zehr, T. Delefosse, G. Veron, S. Goodman, J. Flynn. 2003: [https://web.archive.org/web/20070612131729/http://www.biology.duke.edu/yoderlab/pdfs/ipYoderFlynnNHMad.pdf Single origin of Malagasy Carnivora from an African ancestor – Letters to Nature]</ref> Ekzistojnë karakteristika të tjera që dallojnë forma të ndryshme nga kaniformat dhe kanë ekzistuar ndoshta në taksonominë e tyre. Por, për shkak të speciacionit, këto nuk zbatohen në mënyrë të qartë për të gjitha llojet ekzistuese.<ref name="Gaubert et al 2005">Philippe Gaubert, W. Chris Wozencraft, Pedro Cordeiro-Estrela and Géraldine Veron. 2005 - Mosaics of Convergences and Noise in Morphological Phylogenies: What's in a Viverrid-Like Carnivoran?</ref>
 
Feliformet ne ndryshim me kaniformet kane me pak dhembe. Ata ushqehen vetem me mish ndersa kaniformet sipas mundesise.