Dallime mes rishikimeve të "Llojet e rrezikuara"

ska përmbledhje të redaktimeve
[Redaktim i kontrolluar][Redaktim i kontrolluar]
No edit summary
Etiketat: Redaktim nga celulari Redaktim në versionin web nga celulari
No edit summary
Etiketat: Redaktim nga celulari Redaktim në versionin web nga celulari
==Statusi i ruajtjes==
{{Main article|Statusi i ruajtjes}}
[[File:Linces1.jpg|thumb|upright=1.2|[[Rrëqebulli iberian|Rrëqebulli Iberian]] (Lynx pardinus), një specie e rrezikuar
Statusi i ruajtjes së një specie tregon gjasat që ajo të zhduket. Shumë faktorë konsiderohen gjatë vlerësimit të statusit të ruajtjes së një specieje; p.sh. statistika të tilla si numri i mbetur, rritja ose zvogëlimi i përgjithshëm i popullsisë me kalimin e kohës, nivelet e suksesit të mbarështimit ose kërcënimet e njohura.<ref>{{cite web |url=http://www.natureserve.org/infonatura/Lnsstatus.htm |title=NatureServe Conservation Status |date=April 2007 |publisher=NatureServe |accessdate=2 June 2012}}</ref> Statusi i ruajtjes së një specie tregon gjasat që ajo të zhduket. Shumë faktorë konsiderohen gjatë vlerësimit të statusit të ruajtjes së një specieje; p.sh. statistika të tilla si numri i mbetur, rritja ose zvogëlimi i përgjithshëm i popullsisë me kalimin e kohës, nivelet e suksesit të mbarështimit ose kërcënimet e njohura. Lista e Kuqe e IUCN e Specieve të Kërcënuara është renditja më e njohur e statusit të ruajtjes në mbarë botën dhe sistemi i renditjes.<ref>{{cite web|url=http://www.iucnredlist.org/about/red-list-overview |title=Red List Overview |date=February 2011 |publisher=IUCN |accessdate=2 June 2012 |deadurl=yes |archiveurl=https://web.archive.org/web/20120527175928/http://www.iucnredlist.org/about/red-list-overview |archivedate=May 27, 2012 }}</ref>