Ndryshimi mes inspektimeve të "Aleatët e Luftës së Dytë Botërore"

v
pasurova me shtimet e Udhes
(U kthye versioni 1880250 i bërë nga Udha (diskutimet) shko ke faqja e diskutimeve njehere)
Etiketat: Undo Hoqi ridrejtimin
v (pasurova me shtimet e Udhes)
{{Infobox former country|conventional_long_name=AleatëtKoalicioni antifashist në Luftën II Botërore|native_name=United Nations|_noautocat=yes|status=Aleancë ushtarake|year_end=1945|common_name=Aleatët|p1=Allies of World War I|flag_p1=WWI-re.png|year_start=1939|s1=United Nations|flag_s1=Flag of the United Nations (1945-1947).svg|s2=NATO|flag_s2=Flag of NATO.svg|s3=Warsaw Pact|image_s3=[[File:Warsaw Pact Logo.svg|22px]]|image_map2=WWII.png|image_map2_caption=<span style="background-color:#63B74E; color:black; border:1px solid #000000; text-align:center;">&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;</span> '''Fuqitë Aleate'''  (dhe kolonitë e tyre)
<span style="background-color:#66FF00; color:black; border:1px solid #000000; text-align:center;">&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;</span> '''Aleatët'''  që hynë në luftë pas  [[Attack on Pearl Harbor|sulmit në Perl Harbor]]
<span style="background-color:#2AACF6; color:black; border:1px solid #000000; text-align:center;">&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;</span> [[Axis powers|Fuqitë e Boshtit]]
<span style="background-color:#C6BDC7; color:black; border:1px solid #000000; text-align:center;">&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;</span> [[Neutral powers during World War II|Fuqitë asnjanëse]]  (dhe kolonitë e tyre)|continent=Evropë|era=Lufta II Botërore}}
[[Skeda:Teheran_conference-1943.jpg|alt=Three men, Stalin, Roosevelt and Churchill, sitting together elbow to elbow|parapamje|Udhëheqësit e Aleatëve të teatrit evropian: Takimi mes  [[Josif Visarionoviç Stalini|Stalinit]], [[Franklin D. Roosevelt|Franklin D. Ruzvelt]]  dhe [[Winston Churchill|Uinston Çërçillit]]  në [[Konferenca e Teheranit|Konferencën e Teheranit]], më 1943]]
'''Aleatët ''' ose''' Koalicioni Antifashist''' '''në Luftën e Dytë Botërore,''' të quajtur '''Kombet e Bashkuara''' prej deklaratës së 1 janarit 1942,  ishin vendet të cilat iu kundërvunë  së bashku  fuqive të Boshtit gjatë [[Lufta e Dytë Botërore|Luftës së Dytë Botërore]] (1939-1945). Aleatët e promovuan aleancën si përpjekje për të ndaluar agresionin  [[Gjermania Naziste|gjerman]], japonez  dhe [[Mbretëria e Italisë|italian]].
 
Në fillim të luftës më 1 shtator 1939, Aleatët përbëheshin nga [[Franca]], [[Polonia]] dhe [[Mbretëria e Bashkuar e Britanisë së Madhe dhe Irlandës së Veriut|Britania e Madhe]], dhe shtetet e varura nga to, të tilla si India Britanike. Brenda disa ditësh atyre iu bashkuan zotërimet e pavarura të  [[Komonuelthi|Komonuelthit Britanik]]: [[Australia]], [[Kanadaja|Kanada]], [[Zelanda e Re]] dhe [[Republika Jugafrikane|Afrika e Jugut]].<ref>Davies 2006, pp 150–151.</ref> Pas fillimit të fushatës pushtuese  gjermane në  Evropën Veriore, deri te fushata në Ballkan, shtete si  [[Holanda]], [[Belgjika]], [[Greqia]]  dhe [[Mbretëria Jugosllave|Jugosllavia]] u bashkuan me Aleatët. Pasi bashkëpunimit fillestar me nazistët në pushtimin e Polonisë, dhe qëndrimit një kohë neutral, edhe [[Bashkimi Sovjetik]]  u bashkua me Aleatët në qershor 1941, pasi u sulmuan nga Gjermania. [[Shtetet e Bashkuara të Amerikës]] dhanë mbështetje materiale gjatë gjithë kohës dhe zyrtarisht hynë në luftë në dhjetor 1941 pas sulmit sulmit japonez në Pearl Harbor. Kina e cila ndodhej në luftë me Japoninë që nga incidenti në urën Marco Polo më 1937, zyrtarisht u bashkua me Aleatët në vitin 1941.
 
Aleanca u formalizuara nga Deklarata e Kombeve të Bashkuara, më 1 janar 1942. Megjithatë, emri "Kombet e Bashkuara" është përdorur rrallë për të cilësuar Aleatët gjatë luftës. Drejtuesit e "Treshes së Madhe"—Bashkimit Sovjetik, Mbretërisë së Bashkuar dhe Shteteve të Bashkuara, kontrollonin strategjinë e Aleatëve. 
 
Në vitin 1945, kombet aleate u bënë baza e [[Organizata e Kombeve të Bashkuara|Kombeve të Bashkuara]].<ref>Ian C. B. Dear and Michael Foot, eds. ''The Oxford Companion to World War II'' (2005), pp 29, 1176</ref>
 
==Fuqitë e asocuara==
===Shqipëria===
Shqipëria u njoh si "fuqi e asocuar" në Konferencën e Paqes në Paris më 1946.<ref>United States Department of State, Foreign relations of the United States, 1946. Paris Peace Conference : documents (1946), page 802, Article 26.a 'Memoranda submitted by Albanian Government on the Draft Peace Treaty with Italy' "proposed amendment...For the purposes of this Treaty, Albania shall be considered as an Associated Power.", web http://images.library.wisc.edu/FRUS/EFacs/1946v04/reference/frus.frus1946v04.i0011.pdf</ref> Më 10 shkurt 1947,në Paris nënshkroi zyrtarisht traktatin që i jepte fund Luftës së Dytë Botërore mes "Fuqive aleate dhe të asocuara" dhe Italisë.<ref>''Treaties in Force, A List of Treaties and Other International Agreements of the United States in Force on January 1, 2013'', Page 453, accessible online from http://www.state.gov/documents/organization/218912.pdf</ref><ref name="Encyclopedia of World War II, Volume 1 ">{{cite book|last1=Axelrod|first1=John|title=Encyclopedia of World War II |volume=Volume 1 |quote= The first peace treaty concluded between the Allies and a former Axis nation was with Italy . It was signed in Paris on February 10, by representatives from Albania, Australia ....|url=https://books.google.com/?id=LbWFgjW6KX8C&pg=PA824&lpg=PA824&dq=WW2+allied+and+associated+powers+albania#v=onepage&q=WW2%20allied%20and%20associated%20powers%20albania&f=false|date=5 February 2015|publisher=H W Fowler|isbn=978-1-84511-308-7|page=824}}</ref>
 
==Kombet e Bashkuara==
 
===Deklarata e Kombeve të Bashkuara===
[[File:United Nations Fight for Freedom poster.jpg|thumb|upright=0.8|Wartime poster for the [[Declaration by United Nations|United Nations]], created in 1941 by the [[United States Office of War Information|US Office of War Information]]]]
 
The alliance was formalised in the ''[[Declaration by United Nations]]'' on 1&nbsp;January 1942. There were 26 signatories:
<!-- NOTE: The following names are as stated on the Declaration; please do not change them. -->
{{Div col|colwidth=30em}}
* {{flagcountry|Australia}}
* {{flagcountry|Belgium}}
* {{flagcountry|Canada|1921}}
* {{flagcountry|Republic of China (1912–49)}}
* {{flagcountry|Costa Rica|state}}
* {{flagcountry|Republic of Cuba (1902–59)}}
* {{flagcountry|Czechoslovakia}}
* {{flagcountry|Dominican Republic}}
* {{flagcountry|El Salvador}}
* {{flagcountry|Kingdom of Greece|royal}}
* {{flagcountry|Guatemala}}
* {{flagcountry|Republic of Haiti (1859–1957)}}
* {{flagcountry|Honduras}}
* {{flagcountry|British Raj}}
* {{flagcountry|Luxembourg}}
* {{flagcountry|Netherlands}}
* {{flagcountry|Dominion of New Zealand}}
* {{flagcountry|Nicaragua|1908}}
* {{flagcountry|Norway}}
* {{flagcountry|Panama}}
* {{flagcountry|Second Polish Republic|1928}}
* {{flagcountry|Soviet Union|1936}}
* {{flagcountry|Union of South Africa}}
* {{flagcountry|United Kingdom}}
* {{flagcountry|United States|1912}}
* {{flagcountry|Kingdom of Yugoslavia}}
{{colend}}
 
== Fusnotat ==