Ndryshimi mes inspektimeve të "Diktatura ushtarake greke 1967–1974"

v
[Giorgios Papadopoulos], udhëheqësi i kolonelëve, e kishte kuptuar se mënyra më e shpejtë, më efektive dhe më e sigurt për të fituar pushtetin ishte përdorimi i aparatit që shteti kishte krijuar për të mbrojtur kundër subversionit për qëllimet e veta . Ai, ashtu si të gjithë oficerët grekë të stafit, dinte për ekzistencën e Planit të Prometeusit, një masë që synonte destabilizimin e çdo qeverie komuniste (shih [[Gladio]] pavarësisht se si erdhi në pushtet. Përgatitur sipas udhëzimeve të vendosura në [[NATO]] që nga viti 1959, plani i Prometeusit është përshtatur vazhdimisht me zhvillimet e fundit.
 
Për shkak të fshehtësisë së pamjaftueshme, nënkoloneli Papadopoulos, menjëherë pas përmbysjes së qeverisë së Karamanlis ishte në gjendje të studionte dosjet e Planit të Prometheusit që nga viti 1963. Në atë kohë, Panagiotis Pipinelis udhëhoqi qeverinë relativisht të shkurtër kalimtare. Më vonë ai ishte i vetmi politikan grek që miratoi grushtin e shtetit të prillit [1967], i cili menjëherë e fitoi emërimin e Ministrit të Jashtëm. Plani i plotë i Prometeusit përmbante, në veçanti, pasqyrën e strukturuar të departamenteve të ngarkuara me ekzekutimin e planit dhe kodin që do të përdoretpërdorej, nëse ështëdo te ishte e nevojshme, nën përgjegjësinë e Kryeministrit.
 
Fale njohurive mbi keto akte i mundësuan Giorgios Papadopulos dhe miqtë e tij që të vendosnin mbështetës strategjik të planit të tyre të marrjes në detyrë "për të shpëtuar shtetin grek dhe identitetin e tij" në pozita strategjike. Si rezultat, ata ishin në gjendje të mësonin për çdo ndryshim në Planin e Prometeusit. Në momentin e grushtit të shtetit, ata mund të iniciojnë operacionet e konfiskimit thjesht duke urdhëruar ekzekutimin e planit, ndërsa Mbreti dhe gjeneralët kishin hezituar që në minutën e fundit ta bënin këtë. Duhet të theksohet se disa muaj përpara grushtit të shtetit, miqtë e Papadopulos në [Shtabin e Përgjithshëm] kishin zbatuar përfundimin e listës së personave të arrestuar duke shtuar një listë B me emrat e udhëheqësve kryesorë të fraksioneve parlamentare jo komuniste, të cilat duheshin "neutralizuan" "Oseose" i mbrojtur "duhet të jetë.
 
=== Një "grusht shteti i përsosur" ===
1.070

edits