Ndryshimi mes inspektimeve të "Diktatura ushtarake greke 1967–1974"

v
=== Plani ===
[[Skeda:Papadopoulos.PNG|parapamje|right|Giorgios Papadopoulos (als Präsident, offizielles Poster)]]
[[Giorgios Papadopoulos]], udhëheqësi i kolonelëve, e kishte kuptuar se mënyra më e shpejtë, më efektive dhe më e sigurt për të fituar pushtetin ishte përdorimi i aparatit që shteti kishte krijuar për të mbrojtur kundër subversionit për qëllimet e veta . Ai, ashtu si të gjithë oficerët grekë të stafit, dinte për ekzistencën e Planit të Prometeusit, një masë që synonte destabilizimin e çdo qeverie komuniste (shih [[Gladio]] pavarësisht se si erdhi në pushtet. Përgatitur sipas udhëzimeve të vendosura në [[NATO]] që nga viti 1959, plani i Prometeusit është përshtatur vazhdimisht me zhvillimet e fundit.
 
Për shkak të fshehtësisë së pamjaftueshme, nënkoloneli Papadopoulos, menjëherë pas përmbysjes së qeverisë së Karamanlis ishte në gjendje të studionte dosjet e Planit të Prometheusit që nga viti 1963. Në atë kohë, Panagiotis Pipinelis udhëhoqi qeverinë relativisht të shkurtër kalimtare. Më vonë ai ishte i vetmi politikan grek që miratoi grushtin e shtetit të prillit [1967], i cili menjëherë e fitoi emërimin e Ministrit të Jashtëm. Plani i plotë i Prometeusit përmbante, në veçanti, pasqyrën e strukturuar të departamenteve të ngarkuara me ekzekutimin e planit dhe kodin që do të përdorej, nëse do te ishte e nevojshme, nën përgjegjësinë e Kryeministrit.
1.070

edits