Ndryshimi mes inspektimeve të "Diktatura ushtarake greke 1967–1974"

Teza e një komploti anti-monarkist, treguar dhe mbështetur nga hierarkia ushtarake, e bindte plotësisht mbretin se kampi demokratik po përgatiste krijimin e një republike.
 
Për më tepër, zbulimi i komplotit të supozuar ndodhi në kohën që [[Georgios Papandreu]] të vendosë përfundimisht të mos heqë oficerët e krahut të djathtë, por të paktën ata që kishin komprometuar në mashtrimin në zgjedhjet e vitit 1961. Ashtu si administratorë të caktuar qëndrimet antidemokratike të të cilëve ishin të njohura. <br />
Kjo masë, e cila kërkohej për muaj nga opinioni publik, duhet të kishte ndodhur menjëherë pasi qeveria e Papandreut u formua në shkurt të vitit 1964, pak ditë pas fitores së tij elektorale triumfuese. Por udhëheqësi i vjetër i qendrës nuk kishte dashur të mos i pëlqente mbretit. Dhe kur ai më në fund e kuptoi se pastrimi i moderuar i ushtrisë ishte shpresa e vetme e mbijetesës për demokracinë, kolonelët kishin përgatitur planin e tyre të veprimit.
 
1.070

edits