Ndryshimi mes inspektimeve të "Republika Jugafrikane"

v
 
Në vitin 1910 [[Britania e Madhe]] e shpall këtë vend si “Dominion” i pavarur i Komunueltit. Në këtë union të “bardhët” gjithnjë e më shumë e ndienin vetën të rrezikuar nga popullsia vendase dhe për këtë filluan të ndjekin politikat e Aparteidit (të ndarë), politika të cilat iu siguronin dominimin sipas ideologjisë së [[Hendrik Frensch Verwoerd]]. Në zgjedhjet e 26 maj 1948-ës, si kryeministër emërohet [[Daniel François Malan]] i cili punonte për instalimin e një sistemi ku do të dominonin të "bardhët".
 
Si pasojë e këtij sistemi vjen edhe masakra në [[Sharpenville]], pas së cilës vendi kritikohet nga vendet tjera afrikane për politika raciste. Më 31 maj 1961, [[Unioni Afrikan]] largohet nga Komunvelti [[Britania e Madhe|Britanik]] dhe thirret “Republika e Afrikës Jugore”. Që nga viti 1976 vendi përfshihet nga kryengritjet e popullsisë zezake, gjatë viteve 1985–1986 shpallet “qarkullimi"qarkullimi i kufizuar”kufizuar" e më 1990 gjendja e jashtëzakonshme.
 
[[Frederik Willem de Klerk]] i cili ishte kryeministër gjatë viteve 1990–1994, vendos që ta ndalojë politikën e aparteidit. Në bazë të këtij vendimi lirohet nga burgu 27 vjeçar prijësi i zezakëve [[Nelson Mandela]], i cili më vonë zgjidhet edhe si kryetar shteti.
[[Skeda:ApartheidSignEnglishAfrikaans.jpg|thumb|Shenja “vetëm"vetëm për të bardhët”bardhët"]]
 
=== Kryetarët e Afrikës Jugore ===