Dallime mes rishikimeve të "Karnivorët"

5.626 bytes added ,  3 vjet më parë
Removed redirect to Mishngrënësit
(Changed redirect target from Mishngënësit to Mishngrënësit)
Etiketat: Redaktim nga celulari Redaktim në versionin web nga celulari Caku i ridrejtimit i ndryshuar
(Removed redirect to Mishngrënësit)
Etiketat: Redaktim nga celulari Redaktim në versionin web nga celulari Hoqi ridrejtimin
{{Speciesbox|color=beige|name=Carnivora|image=Order Carnivora.jpg|image_width=250px|image_caption=Mishngrënës të ndryshëm, me feliformët (tigri, hijena, civeti) dhe kaniformët (ariu i murrmë, ujku dhe hamëtorja)|subdivision_ranks=Familjet|subdivision=* Nënrendi [[Feliformia]]
#RIDREJTO [[Mishngrënësit]]
** [[Eupleridae]]
** [[Felidae]]
** [[Herpestidae]]
** [[Hyaenidae]]
** [[Nandiniidae]]
** [[Prionodontidae]]
** [[Viverridae]]
** [[Barbourofelidae]]†
** [[Nimravidae]]†
** [[Percrocutidae]]†
** [[Stenoplesictidae]]†
* Nënrendi [[Caniformia]]
** [[Canidae]]
** [[Amphicyonidae]]†
** Infrarendi [[Arctoidea]]
*** [[Ursidae]]
*** [[Hemicyonidae]]†
*** Superfamilja [[Musteloidea]]
****[[Ailuridae]]
****[[Mephitidae]]
****[[Mustelidae]]
****[[Procyonidae]]
*** Klada [[Pinnipedia]]
****[[Odobenidae]]
****[[Otariidae]]
****[[Phocidae]]
****[[Enaliarctidae]]†|regnum=[[Animalia]]|phylum=[[Chordata]]|classis=[[Mammalia]]|ordo='''Carnivora'''|classis_authority=[[Thomas Edward Bowdich|Bowdich]] (1821)<ref>Bowditch, T. E. 1821. An analysis of the natural classifications of Mammalia for the use of students and travelers J. Smith Paris. 115. (refer pages 24, 33)</ref>}}'''Mishngrënësit''' ([[latinisht]]: ''Carnivora''; ''carō'' (rrënja ''carn-'') "mish", + ''vorāre'' "gëlltit") janë një rend, që përfshinë më shumë se 280 lloje të gjitarëve placentalë. Të njohur edhe si '''karnivorët''', janë më të shumëllojshmit në madhësi sa i përket rendeve të gjitarëve, duke filluar nga [[nuselala]] (''Mustela nivalis''), që më së pakti mund të ketë 25 g dhe 11 cm gjatësi, tek [[ariu polar]] (''Ursus maritimus''), që mund të peshoj deri në 1,000 kg, e deri tek [[elefanti jugor i detit]] (''Mirounga leonina''), ku meshkujt e rritur peshojnë deri në 5,000 kg dhe kanë gjatësi deri në 6.9 m.
 
Disa mishngrënës, siç janë [[macet]] dhe [[këmbëlopatat]], janë të varur plotësisht në ushqyerjen me mish. Të tjerë, si [[Rakuni|rakunët]] dhe [[Ariu|arinjtë]], në varësi të habitatit lokal, janë më shumë omnivorë: [[panda gjigante]] është pothuajse plotësisht herbivore, por do mund të hante [[Peshqit|peshk]], vezë dhe insekte, ndërsa [[ariu polar]] ushqehet kryesisht me foka. Mishngrënësit kanë dhëmbë dhe kthetra për kapjen dhe ngrënien e kafshëve të tjera.
 
Në [[Gjuha shqipe|gjuhën shqipe]] njihen edhe si '''bisha''' ose '''egërsira'''.<ref>Fjalori enciklopedik shqiptar, 1980</ref>
 
== Klasifikimi ==
{{clade|{{clade
| label1 = [[Feliformia]]
| 1 = {{clade
| 1 = [[Nimravidae]]† [[File:Hoplophoneus.jpg|50px|Hoplophoneus mentalis]]
| 2 = {{clade
| 1 = [[Stenoplesictidae]]†
| 2 = [[Percrocutidae]]† [[File:Dinocrocuta101 flipped.jpg|50px|Dinocrocuta]]
}}
| 3 = [[Nandiniidae]] [[File:Nandinia binotata Hardwicke white background.jpg|50px|Two-spotted palm civet]]
| 4 = {{clade
| label1 = [[Feloidea]]
| 1 = {{clade
| 1 = [[Prionodontidae]][[Image:Prionodon pardicolor - Kunming Natural History Museum of Zoology - DSC02486.JPG|50px|Spotted linsang]]
| 2 = {{clade
| 1 = [[Barbourofelidae]]†
| 2 = [[Felidae]] [[File:Lydekker - Ocelot (white background).JPG|50px|Ocelot]]
}}
}}
| label2 = [[Viverroidea]]
| 2 = {{clade
| 1 = [[Viverridae]] [[File:African civet white background.jpg|50px|African civet]]
| label2 = [[Herpestoidea]]
| 2 = {{clade
| 1 = [[Hyaenidae]] [[File:Striped hyena mammalia white background.png|50px|Striped hyena]]
| 2 = {{clade
| 1 = [[Herpestidae]] [[File:Smit.m.rhinogale.melleri.white.background.jpg|50px|Meller's mongoose]]
| 2 = [[Eupleridae]] [[File:EupleresGoudotiSmit white background.jpg|50px|Falanouc]]
}}
}}
}}
}}
}}
| label2 = &nbsp;&nbsp;&nbsp;[[Caniformia]]&nbsp;&nbsp;&nbsp;
| 2 = {{clade
| 1 = [[Amphicyonidae]]† [[File:Ysengrinia.jpg|50px|Ysengrinia americana]]
| 2 = [[Canidae]] [[File:Dogs, jackals, wolves, and foxes (Plate XI).jpg|50px|African golden wolf]]
| label3 = &nbsp;&nbsp;&nbsp;[[Arctoidea]]&nbsp;&nbsp;&nbsp;
| 3 = {{clade
| label1 = &nbsp;&nbsp;&nbsp;
| 1 = {{clade
| 1 = [[Hemicyonidae]]† [[File:Hemicyon white background.jpg|50px|Hemicyon sansaniensis]]
| 2 = [[Ursidae]] [[File:UrsusNasutusWolf white background.jpg|50px|American black bear]]
}}
| 2 = {{clade
| label1 = [[Pinnipedia]]
| 1 = {{clade
| 1 = [[Enaliarctidae]]† [[File:Enaliarctos mealsi.JPG|50px|Enaliarctos mealsi]]
| 2 = {{clade
| label1 = &nbsp;&nbsp;&nbsp;
| 1 = [[Phocidae]] [[File:Cambridge Natural History Mammalia Fig 230 white background.jpg|50px|Common seal]]
| 2 = {{clade
| label1 = &nbsp;&nbsp;&nbsp;
| 1 = [[Otariidae]] [[File:NIE 1905 Seal (white background).jpg|50px|California sea lion]]
| 2 = [[Odobenidae]] [[File:Walrus animal male detailed photo white background.jpg|50px|Pacific walrus]]
}}
}}
}}
| label2 = &nbsp;&nbsp;&nbsp;[[Musteloidea]]&nbsp;&nbsp;&nbsp;
| 2 = {{clade
| label1 = &nbsp;&nbsp;&nbsp;
| 1 = [[Ailuridae]] [[File:RedPandaFullBody white background.JPG|50px|Red panda]]
| 2 = {{clade
| label1 = &nbsp;&nbsp;&nbsp;
| 1 = [[Mephitidae]] [[File:Die Säugthiere in Abbildungen nach der Natur, mit Beschreibungen (Plate CXXI-) (white background).jpg|50px|Striped skunk]]
| 2 = {{clade
| label1 = &nbsp;&nbsp;&nbsp;
| 1 = [[Procyonidae]] [[File:Wild animals of North America, intimate studies of big and little creatures of the mammal kingdom (Page 410) (white background).jpg|50px|Common raccoon]]
| 2 = [[Mustelidae]] [[File:Fitch white background.png|50px|European polecat]]
}}
}}
}}
}}
}}
}}
}}|style=font-size:85%;line-height:85%|label1=&nbsp;&nbsp;&nbsp;'''Carnivora'''&nbsp;&nbsp;&nbsp;}}
 
== Shiko dhe ==
* [[Cetacetë]]
 
== Referencat ==
{{Reflist}}
 
[[Kategoria:Mishngrënës|*]]