Ndryshimi mes inspektimeve të "Alberto Moravia"

Theksova moshen e romanit te pare, ndreqa stil
v (Ndreqa stil)
(Theksova moshen e romanit te pare, ndreqa stil)
 
Studimet i vazhdoi në mënyrë të çrregullt, por prapë nuk arriti të kryejë më shumë se gjimnazin. Lexoi shumë e shumë libra, mes të cilëve [[Fëdor Michajlovič Dostoevskij|Dostojevskij]], [[James Joyce|Joyce]], [[Goldon|Goldoni]], [[William Shakespeare|Shakespeare]], [[Molieri|Molière]], [[Mallarmé]], [[Leopardi]] e mjaft të tjerë; shkruante vargje në [[gjuha frënge|frëngjisht]] e në [[gjuha italiane|italisht]], por studioi edhe [[gjuha gjermane|gjermanisht]].
 
Libri i tij i parë, romani "Indiferentët" ([[1929]]) i dhashkruar sukses moshën gjerë i dhe18-vjeçare, e bëri menjëherë të njohur.
 
Shumë nga romanet e tregimet e Moravia-s janë bërë edhe filma nga regjisorë të rëndësishëm të pas-Luftës së Dytë si [[Bernardo Bertolucci]], Jean-Luc Godard, apo Vittorio de Sica. Alberto Moravia vdiq më [[26 shtator|29 shtator]] [[1990]], në banesën e tij në Romë.