Ndryshimi mes inspektimeve të "Ninulla"

2 bytes removed ,  2 vjet më parë
Rregullova gabimet drejtshrimore
Etiketat: Redaktim nga celulari Redaktim në versionin web nga celulari
(Rregullova gabimet drejtshrimore)
Etiketat: Redaktim nga celulari Redaktim në versionin web nga celulari
Këngët e djepit, ninullat shprehin dashurinë dhe dëshirat e prindërve për njeri-tjetrin e tyre. Ato në përgjithësi janë këngë të shkurtëra, me te cilat nëna vë në gjumë fëmijën. Këto këngë, me gjithë se i gjejmë si variante mjaft te përhapura, shpesh janë improvizime qe nëna i bën aty për aty si muzika rep, xhaz, tallava etj.
 
Zakonisht këto këngë fillojnë me fjalët: “nani-nani djalin ose vajzën” ose “nina“cica-nana”cica" Në disa këngë djepi, sidomos në ato të jugut, gjejmë dhe fjalë te pashpjegueshme ose emra njerëzish të cilët dallohen për ndonjë karakteristikë të veçantë për këtë ose atë gjë. Ninullat janë monologë intimë poetikë, ku prindërit shprehin dëshirat e tyre për fëmijët qe janë te lidhura me urtësinë, dashurinë, trimërinë, shëndetin, jetën e gjatë etj.
 
Mjetet artistike, figurat letrare që përdoren zakonisht janë krahasimi dhe personifikimi. Ninullat janë më tepër lirike. Nëna e krahason vajzën me gonxhen e trëndafilit, me lulen e shegës, me mollën kurse djalin me pëllumbin, yllin. Shumë i bukur është personifikimi i gjumit të cilin nëna e paraqet si pëllumb që vjen dhe e merr fëmijën ne krahët e tij.
Anonymous user