Ndryshimi mes inspektimeve të "Atomi"

251 bytes added ,  1 vit më parë
U kthye versioni 1901978 i bërë nga 141.8.204.62 (diskutimet)
Etiketa: Redaktim nga celulari
(U kthye versioni 1901978 i bërë nga 141.8.204.62 (diskutimet))
Etiketa: Undo
Që atomi është i pandashëm mund te thuhej kur ne nuk e njihnim akoma natyrën e një atomi, tani mund te konfirmojmë që atomet janë te ndashëm sepse edhe humbja e një elektroni do te thotë ndarje e tij. Për me tepër shkenca ka ecur shumë përpara saqë tani është e mundur edhe ndarja e bërthamës së një atomi, ky veprim quhet fision nuklear dhe është i mundur në centralet nukleare. Atomet e elementve te nryshem bashkveprojne ndermjet tyre dhe gjate ketij bashkveprimi njeri nga elementet ka aftesi te jap elektrone ndersa elementi tjeter është i prirur te marre elektrone ne shtresen e brendshme jashtme. Atomet janë grimca te imëta te materies. Secili lloj i atomeve ka masen e caktuar. Per shembul masa e atomit te hidrogjenit eshte e njohur. Ajo eshte e perbere nga :protonet(p-),elektronet(e+),neutrone(n0) Meqenese atomet jane grimca shume te imeta ,masat e tyre nuk mund te maten me peshore. Peshoret me sakta jane peshoret e kuarcit qe kane njesi te renditi nano 10 ne fuqi -9 . Per kete arsye duhet te perdoret nje njesi e pershtatshme per matjen e tyre. Masa e elektronit eshte 9,1*10 ne fuqi -28g. Masa e protonit eshte 1,673*10 ne fuqi -24g. Ndersa masa e neutronit eshte afersisht sa masa e protonit 1,675*10 ne fuqi -24g.
 
== Lidhje të jashtme ==
Kimi
http://filolet.com/demokriti.htm
* [http://www.pr-tech.net/libra/reaksionetberthamore.pdf Reaksionet dhe Energjia Bërthamore] - Gjimnazi Sami Frashëri - dokument në internet, prill 2007
 
[[Kategoria:Kimi]]
[[Kategoria:Fizikë]]