Dallime mes rishikimeve të "Kryeministri"

3 bytes removed ,  3 vjet më parë
v (Rregullime Markup-i duke përdorur AWB)
'''Kryeministri''' është post politik në kuadër të një qeverie, kryetari i qeverisë.
 
Në shumicën dërrmuese të sistemeve politike Kryeministri i emëruar nga kreu i shtetit. Në disa sisteme parlamentare zgjidhet nga parlamenti, edhe më rrallë është i zgjedhur drejtpërdrejt nga zgjedhësit (në nivel shtetëror kjo zgjidhje është përdorur në Izrael 1996-2001). [3] Në Suedi, Kryeministri i emëruar nga Presidenti i Dhoma e Ulët.
Në gjysmë-sistemet parlamentare dhe kryeministri duhet të ketë besimin e parlamentit. Në disa juridiksione (duke përfshirë një italian), kjo nënkupton se kryeministrit, i emëruar nga kreu i shtetit, duhet të paraqesin programin e tyre të qeverisë për një votë mosbesimi në parlament dhe në rast se ju nuk merrni, ju duhet të japë dorëheqjen, dhe në shumë të tjera juridiksioneve, megjithatë, besim kur emërimi është pritur, kështu që ju nuk keni nevojë për një votim besimi më parë, në disa të tjera, më në fund, një votë besimi është zëvendësuar nga një votim i vënie në parlament para se të emërohen nga Kryetari shtet. Në të gjitha sistemet parlamentare dhe gjysmë-presidenciale në një humbje të besimit në parlament, e cila është manifestuar në votimin e mosbesimit (apo, më saktësisht, në votimin e favorshme për një mocioni i mosbesimit të propozuar nga anëtarët e parlamentit [4] ose në votim pafavorshme në një çështje e besimit të vendosura nga qeveria vetë) përfshin një detyrim për dorëheqjen e qeverisë (krizës së ashtuquajtur të qeverisjes). Duhet shtuar se qeveria është zakonisht tashmë kur dha dorëheqjen, duke mos arritur mbështetjen e një ose më shumë partive në koalicionin e tij, pretendon se ka humbur shumicën e tyre në parlament, duke shmangur të paraqesë një votim mosbesimi (ju flet, në këtë rast, një krizë e qeverisë jashtë Parlamentit).
Anonymous user