Ndryshimi mes inspektimeve të "Haraçi"

19 bytes added ,  1 vit më parë
v
v
'''Haraxhi''' (në shqip edhe '''haraçi''') është sipas [[Sheriati|të drejtës islame]] [[taksa]] e tokës së punuar [[Bujqësia|bujqësore]]. ''Haraçi'' nuk ka bazë as në [[Kurani|kuran]] as në [[Hadith-i|hadith]] ose [[Synnet|sunna]] por është më tepër e krijuar si ''[[Ixhmai|ixhma]]'', konsens ''(pëlqim)'' nga ana e [[Ulema|teologëve islamë]] dhe nga ''[[urf-i]]'', tradita [[Feja islame|islame]].
 
Fillimisht, pas [[Ekspansioni islam|ekspansionit të parë islam]] të shekullit të 7-të, ''haraçi'' cilësonte taksën si shumë e përgjithshme, të vjelur nga provincat e pushtuara, e cila mblidhej nga nëpunësit e ish-[[Perandoria Bizantine|Perandorisë Bizantine]] dhe [[Perandoria Sasanide|Sasanide]] ose, në kuptim më të gjerë, çdo lloj takse që vilnin pyshtuesit myslimanë nga popullsia jo-myslimane, [[dhimmi]]t. Në atë kohë ''haraçi'' përdorej në mënyrë sinonime me ''[[xhizje]]n'', e cila më vonë u shndërrua në një [[Taksa për frymë|taksë për frymë]] për dhimmi-t. Nga ana tjetër, pronarët myslimanë të tokave paguanin vetëm ''[[ushr-i]]n'', [[E dhjeta (taksë)|të dhjetën]] fetare, e cila ishte shumë më e ulët.<ref name="lewis1">Lewis (2002), p. 72</ref>
<references />
 
[[Kategoria:FejaFinanca islameislamike]]
[[Kategoria:Taksat]]
1.542

edits