Ndryshimi mes inspektimeve të "Namazi"

4 bytes added ,  1 vit më parë
v
ska përmbledhje të redaktimeve
v
{{Islam}}
[[File:Salat positions.jpg|thumb]]
'''Namazi''' - është shtylla e dytë e Islamit, obligim i cili i shpallet [[Muhammedit a.s.]] gjatë udhëtimit të tij i njohur si [[Miraxh]]i. Namazi është [[obligim]] për të gjithë [[muslimanëtmyslimanët]] të cilët jan të aftë psiqikisht dhe fizikisht (për [[të gjymtit fizikisht]] namazi është i obliguar por me lehtësime). Obligimi vendimtar i namazit është [[abdesi]], pa marrjen korrekte të abdesit namazi është i pa pranueshëm. Obligim gjithashtu është që [[kohët e namazeve|namazi të falet në kohën e vet]] e cila shpallet nëpërmjet [[Ezani]]t. Gjat kryerjes së namazit muslimanëtmyslimanët kthehen kah [[Qabja]].
 
== Argumente mbi faljen e namazit ==
: Artikulli kryesorë: '''[[Hadithe mbi faljen e namazit]]'''
 
Falja e namazit bëhet duke u bazuar në rregullat e dala nga dy burimet kryesore të legjislacionit islam, pra [[Kur'ani]]t dhe [[hadithi]]t. MuslimanëtMyslimanët gjat tëgjitha veprimeve para, gjat dhe pas faljes së namazit bazohen në këto dy burime. nësë në ndonjë veprim keto dy burime janë me deklarim jo direkt, të pa kuptueshëm për masën atëherë merret parasyshë konkluzioni i dijetarëve islamë të cilët janë legjitim dhe të pranueshëm.
 
== Kushtet e namazit ==
Të falurit e namazit për femra ka dallim nga të falurit e namazit për meshkuj jo vetëm në mënyrën e të falurit por edhe në kushtet e kohës së faljes së namazit. Me kohën e faljes së namazit nënkuptohet periudha kohore dhe jo koha brenda ditës.
 
Namazi në përgjithësi është obligativ për tëgjith muslimanët[[mysliman]]ët të moshës së pjekur. Në këtë gjithpërfshirje nuk marrin pjesë njerëzit me të meta psiqike sepse islami i ka liruar nga të gjitha përgjegjësitë dhe obligimet, por nuk lihen anash njerëzit me të meta fizike këta njerëz kanë lehtësime në faljen e namazit pra se prap e kan të obliguar.
 
Gratë kan një statut të posaçëm në këtë drejtim. Grave u është e ndaluar falja e namazit gjat kohës së [[menstruacione]]ve dhe gjat kohës së lehonisë, sepse namazi kërkon pastërti jo vetëm psiqike e shpirtërore por edhe pastërti fizike.
 
== Namazi sipas kohës ==
:Lutjet (namazet) ditore të muslimanëvemyslimanëve:
{{Namazi}}
 
1.542

edits