Ndryshimi mes inspektimeve të "Namazi i Xhenazes"

v
ska përmbledhje të redaktimeve
v (Hayodzazgi zhvendosi faqen Namazi i të vdekurit tek Namazi i Xhenazes)
v
{{islam}}
'''Namazi i të vdekurit''' ose namazi i '''xhenazes''' është [[namazi]] i cili i falet të vdekurit mysliman pa marrë parasyshë se cilës moshë ose gjini i takon. Ky namaz i falet edhe fëmijës i cili ka dështuar nga nëna shtatzënë e që kjo shtatzëni ka kaluar katër muaj. Ky namaz nuk i falet fetusit i cili ka dështuar pa mbushur akoma 4 muaj, pasi ai fetus akoma nuk ka qenë i frymëzuar me shpirtë, ky fetus nuk lahet e nuk qefinoset, por futet në tokë në çdo vend.
 
== Falja e namazit ==
Gjatë faljes së namazit të xhenazes [[imami]] (prijësi) qëndron në drejtim të kokës së burrit, e në mes të xhenazes kur ajo është femër, ndërsa njerëzit e tjerë falen pas tij.
 
=== Përbërja e namazit ===
Namazi i xhenazes ka katër tekbire.
# Pas [[Teqbiri|tekbirit]] të parë lexohet [[surja]] [[Suretu el-Fatiha|El Fatiha]].
# Pas tekbirit të dytë bëhen salavate mbi profetin (alejhi selam).
:“Allahume sali ala Muhamedin[[Muhamedi]]n ue ala ali Muhamed, kema salejte ala Ibrahijm ue ala ali Ibrahijm ineke hamidun mexhid.”
:“O Zot, ki mëshirë ndaj Muhamedit dhe familjes së tij, siç pate mëshirë ndaj Ibrahimit dhe familjes së tij, se vërtet Ti je i Lavdëruar dhe i Madhërishëm.”
:“Allahume barik ala Muhamedin ue ala ali Muhamed, kema barekte ala Ibrahijme ue ala ali Ibrahijm ineke hamidun Mexhid.”
 
;Nëse i vdekuri është fëmijë thuhet kjo dua:
:“Allahumme“[[Allah]]umme xhealhu lena feraten, ue selefen ue exhren.”
:“O Zot jepi këtij përparësi nga ne dhe jepi shpërblim.”
:“Allahumme e`idhhu min adhabil kabr.”
1.542

edits