Dallime mes rishikimeve të "SQL"

710 bytes added ,  3 vjet më parë
ska përmbledhje të redaktimeve
[Redaktim i kontrolluar][redaktim i pashqyrtuar]
v (rregullim i sintaksës)
No edit summary
'''SQL''' (''Structured Query Language'') është një [[baza e të dhënave|bazë të dhënash]] në gjuhëngjuhë kompjuterike e projektuar për menaxhimin e të dhënave në [[relational database management system|sistemet e menaxhimit të bazës së të dhënave relative]] (''Relational data base management system''), dhe fillimisht ie bazuar mbi [[Algjebra|algjebrën relative]]. ShtrirjaDisa eDMBS saj përfshinpërdorin dataSQL queryjanë dheOracle, updateSybase, krijiminMicrosoft SQL Server, Access, Ingres, etc. SQL përmban dy bashkësi komandash Data Definition Language DDL dhe modifikiminData Manipulation Languange DML. DDL është bashkësia e skemëskomandave që përdoret për të përcaktuar skemën e objekteve të të dhënave dhe relatat midis tyre. Këto komanda krijojnë, modifikojnë dhe kontrollinfshijnë objekte bazës së të dhënave si database, tabela, kollona, dhe indekse. Shembuj te komandave DDL jane "Create Object", "Drop Object", "Alter Object". DML eshte bashkesia e komandave që mundëson manipulimin eaksesitdhënave që ruhen brenda objekteve te databazës si krijimin, azhornimin, fshirjen etj. Shembuj të ketyre komandave janë Select, Insert, Update, Delete.
 
Shtrirja e saj përfshin data query dhe update, krijimin dhe modifikimin e skemës, dhe kontrollin të të dhënave të aksesit.
 
== Historia ==