Dallime mes rishikimeve të "SQL"

16 bytes added ,  3 vjet më parë
v
ska përmbledhje të redaktimeve
[redaktim i pashqyrtuar][Redaktim i kontrolluar]
No edit summary
vNo edit summary
'''SQL''' (''Structured Query Language'') është një gjuhë kompjuterike e projektuar për menaxhimin e të dhënave në [[relational database management system|sistemet e menaxhimit të bazës së të dhënave relative]] (''Relational data base management system''), dhe fillimisht e bazuar mbi [[Algjebra|algjebrën relative]]. Disa DMBS që përdorin SQL janë Oracle, Sybase, Microsoft SQL Server, Access, Ingres, etc. SQL përmban dy bashkësi komandash Data Definition Language DDL dhe [[Data Manipulation Languange]] DML. DDL është bashkësia e komandave që përdoret për të përcaktuar skemën e objekteve të të dhënave dhe relatat midis tyre. Këto komanda krijojnë, modifikojnë dhe fshijnë objekte të bazës së të dhënave si database, tabela, kollona, dhe indekse. Shembuj te komandave DDL jane "[[Create Object]]", "[[Drop Object]]", "[[Alter Object]]". DML eshte bashkesia e komandave që mundëson manipulimin e të dhënave që ruhen brenda objekteve te databazës si krijimin, azhornimin, fshirjen etj. Shembuj të ketyre komandave janë Select, Insert, Update, Delete.
 
Shtrirja e saj përfshin data query dhe update, krijimin dhe modifikimin e skemës, dhe kontrollin të të dhënave të aksesit.