Dallime mes rishikimeve të "SQL"

273 bytes added ,  3 vjet më parë
c'eshte sql dhe nen-gjuhet e saj DQl, DML, DDl, DCL
[Redaktim i kontrolluar][redaktim i pashqyrtuar]
No edit summary
(c'eshte sql dhe nen-gjuhet e saj DQl, DML, DDl, DCL)
'''SQL''' (''Structured Query Language'') është një gjuhë kompjuterike e projektuar për menaxhimin e të dhënave në [[relational database management system|sistemet e menaxhimit të bazës së të dhënave relative]] (''Relational data base management system''), dhe fillimisht e bazuar mbi [[Algjebra|algjebrën relative]]. Disa DMBSRDBMS që përdorin SQL janë Oracle, Sybase, Microsoft SQL Server, Access, Ingres, etc. SQL përmban dydisa bashkësi komandash [[Dataqe Definitionmund Language]]te (DDL)klasifikohen dhesi [[Datanen-gjuhe Manipulation Languange]]programimi (DMLsublanguage). DDL është bashkësia e komandave që përdoret për të përcaktuar skemën e objekteve të të dhënave dhe relatat midis tyre. Këto komanda krijojnë, modifikojnë dhe fshijnë objekte të bazës së të dhënave si database, tabela, kollona, dhe indekse. Shembuj te komandave DDL jane "[[Create Object]]", "[[Drop Object]]", "[[Alter Object]]". DML eshte bashkesia e komandave që mundëson manipulimin e të dhënave që ruhen brenda objekteve te databazës si krijimin, azhornimin, fshirjen etj. Shembuj të ketyre komandave janë Select, Insert, Update, Delete. :
 
* Data Query Language (DQL) është bashkësia e komandave që përdoret për të kërkuar dhe afishuar të dhëna në një DB si psh komanda "Select".
Shtrirja e saj përfshin data query dhe update, krijimin dhe modifikimin e skemës, dhe kontrollin të të dhënave të aksesit.
* Data Definition Language (DDL) është bashkësia e komandave që përdoret për të përcaktuar skemën e objekteve të të dhënave dhe relatat midis tyre. Këto komanda krijojnë, modifikojnë dhe fshijnë objekte të bazës së të dhënave si DB, tabela, kollona, indekse etc. Shembuj te komandave DDL janë [[Create Object]], "[[Drop Object]]", "[[Alter Object]]".
* Data Manipulation Languange (DML) eshte bashkesia e komandave që mundëson manipulimin e të dhënave që ruhen brenda objekteve te databazës si krijimin, azhornimin, fshirjen e te dhenave. Shembuj të ketyre komandave janë Insert, Update, Delete.
* Data Control Language (DCL ) është bashkësia e komandave që përdoret për të autorizuar aksesin ne objekte, funksione dhe te dhena ne nje RDBMS. Shembuj te ketyre komandave jane GRANT, REVOKE etc.
 
== Historia ==