Dallime mes rishikimeve të "SQL"

525 bytes added ,  3 vjet më parë
ska përmbledhje të redaktimeve
[redaktim i pashqyrtuar][redaktim i pashqyrtuar]
No edit summary
No edit summary
Operacioni më i zakonshëm në SQL është query, i cili është paraqitet me komandën [[Select (SQL)|SELECT]]. [[Select (SQL)|SELECT]] rinxjerr të dhëna prej një ose më shumë tabela ose shprehje. Standard deklaratat [[Select (SQL)|SELECT]] nuk kanë efekte të vazhdueshme mbi bazën e të dhënave. Queries lejojnë përdoruesit për të përshkruar të dhënat e dëshiruar, duke lënë të sistemit të menaxhimit të bazës së të dhënave (DBMS) përgjegjës për planifikimin. Një pyetje përfshin një listë e kolonave që përfshihen në rezultatin përfundimtar menjëherë pas fjalen [[Select (SQL)|SELECT]]. ("*") Një yll mund të përdoret gjithashtu që të specifikojë se query duhet të paraqesë të gjitha kolonat e tabelave queries. [[Select (SQL)|SELECT]] është deklarata më e ndërlikuar në SQL, me fjalë kyçe opsionale dhe dispozitat që përfshijnë.
 
== Sintaksa SQL, Elementet e gjuhës ==
* Formulimi
* Kushtet(klauzolat)
* Atributet
* Operatorët
 
Gjuha SQL perbehet nga disa elemente qe perfshijne:
== Manipulimi i të dhënave ==
 
Data Manipulation Language (DML) nën pjesë e SQL të përdorura për të shtuar, ndryshuar dhe për të fshir të dhëna .
*Klauzolat (Clauses) qe jane pjeset perberese te Shprehjeve dhe te queries
*Shprehjet (Expressions) qe mund te prodhojne vlera skalare ose tabela
* Kushtet (Predicates) qe percaktojne konditat ne baze te te cilave do limitohet efekti i queries ose statement
* Queries
*Statement
 
Elementet e gjuhes SQL pjese perberese te nje statement jane ilustruar ne fig.
 
{{Image frame|content=
<math>
\left. \begin{array}{rl} \textstyle\mathtt{UPDATE~clause} & \{ \mathtt{UPDATE\ country} \\
\textstyle\mathtt{SET~clause} & \{ \mathtt{SET\ population =~} \overbrace\mathtt{population + 1}^\mathtt{expression} \\
\textstyle\mathtt{WHERE~clause} & \{ \mathtt{WHERE\ \underbrace{{name =} \overbrace{'USA'}^{expression}}_{predicate};}
\end{array}
\right\}{\textstyle\texttt{statement}}
</math>
|width=500|caption=A chart showing several of the SQL language elements that compose a single statement}}
 
== Kontrolli i të dhënave ==
Data Control Language (DCL) autorizon përdoruesit dhe grupet e përdoruesve për të hyrë dhe për të manipuluar të dhënat.
 
== Koha dhe data ==
* DATE
* TIME
* TIMESTAMP
* INTERVAL
 
== Shih edhe ==