Dallime mes rishikimeve të "SQL"

281 bytes added ,  3 vjet më parë
[redaktim i pashqyrtuar][redaktim i pashqyrtuar]
No edit summary
 
== Queries ==
Operacioni më i zakonshëm në SQL është query, i cili është paraqitet me komandën [[Select (SQL)|SELECT]]. [[Select (SQL)|SELECT]] rinxjerr të dhëna prej një ose më shumë tabela ose shprehje. Standard deklaratat [[Select (SQL)|SELECT]] nuk kanë efekte të vazhdueshme mbi bazën e të dhënave. Queries lejojnë përdoruesit për të përshkruar të dhënat e dëshiruardëshiruara, duke ja lënë sistemit të menaxhimit të bazës së të dhënave (DBMS) përgjegjëspërgjegjësinë për planifikimin. Një pyetje përfshin një listë e kolonave që përfshihen në rezultatin përfundimtar menjëherë pas fjalenfjalës [[Select (SQL)|SELECT]]. Një yll ("*") Një yll mund të përdoret gjithashtu që të specifikojë senëse query duhet të paraqesë të gjitha kolonatkollonat e tabelave queries. [[Select (SQL)|SELECT]] është deklarata më e ndërlikuar në SQL, me fjalë kyçe opsionale dhe dispozitat që përfshijnëpërfshirëse.
 
== Sintaksa SQL, Elementet e gjuhës ==
 
Gjuha SQL perbehetpërbëhet nga disa elemente qe perfshijnepërfshijnë:
 
* Klauzolat (Clauses) qe janejanë pjesetpjesët perberesepërbërëse te Shprehjeve dhe te queriesQueries
* Shprehjet (Expressions) qe mund te prodhojneprodhojnë vlera skalare ose tabela
* Kushtet (Predicates) qe percaktojnepërcaktojnë konditat ne bazebazë te te cilave do limitohet efekti i queries ose statement
* Pyetësorët (Queries) që marin të dhënat nga DB bazuar mbi disa kritere
* Queries
* Deklaruesit (Statements) që kanë efekt permanent në sktrukturë dhe në të dhënat e DB, mund të kontrollojnë transaksionet, koneksionet, rrjedhën e programeve, të drejtat etj.
*Statement
 
Elementet e gjuhesgjuhës SQL, pjesepjesë perberesepërbërëse te njenjë statement jane ilustruar ne fig.
 
{{Image frame|content=
 
|width=500|caption=Nje figure ku tregohen disa elemente sintaksore perberes te Gjuhes SQL qe i perkasin nje Statement}}