Ndryshimi mes inspektimeve të "Mesxhidi Aksa"

v
ska përmbledhje të redaktimeve
v
v
[[Skeda:Israel-2013-Jerusalem-Temple Mount-Al-Aqsa Mosque (NE exposure).jpg|250px|parapamje|djathtas|Pjesa veri-lindore e Xhamisë el-Aksa.]]
[[Skeda:Israel-2013(2)-Aerial-Jerusalem-Temple Mount-Temple Mount (south exposure).jpg|parapamje|250x250px|Fotografi ajrore e Malit të Tempullit në [[JerusalemiJeruzalemi|JerusalemJeruzalem]]. ]]
'''Xhamia el-Aksa''' ([[Arabishtja|arab]]. المسجد الاقصى {{Audio|ArAqsaMosque.ogg|''al-Masjid al-Aqsa''}}, "Xhamia më e Largët") është vendi i tretë më i shenjtë në Islam dhe gjendet në [[JerusalemiJeruzalemi|Qytetin e Vjetër të JerusalemitJeruzalemit]]. Kjo xhami me kupolë prej argjendi së bashku me [[Kupola e Shkëmbit|Kupolën e Shkëmbit]], që njihen si a''lal-Haram ashesh-SharifSherif'' ose "Faltorja Fisnike" gjenden në Malin e Tempullit, vendin më të shenjtë në [[Jehudizmi|Judaizëm]]. [[Myslimani|Myslimanët]] besojnë se [[Muhammedi]] ëshë transportuar nga [[Xhamia e Shenjtë]] në [[Mekka]] deri në el-Aksa gjatë Natës së [[Israja dhe Miraxhi|Isrës]]. Tradita islame tregon se Muhammedi është falur drejt këtij vendi deri në muajin e shtatëmbdhjetë pas [[HixhraHixhreti|Hixhrës]] (emigrimit), kur [[Allahu]] e urdhëroi atë që të drejtohet kah [[Qabeja]].
 
Xhamia në fillim ishte një shtëpi e vogël për falje, e ndërtuar nga [[Hilafeti|halifi]] [[Ymer bin HatabiYmeri|OmerOmeri]]i, pastaj është rindërtuar dhe zgjeruar nga kalifi [[Abd yl-Melik|Abdylmeliku]] dhe përfunduar nga djali i tij [[el-Velidi|el-Velidi]] në vitin 705. Pas në termeti të vitit 746, xhami është shkatërruar plotësisht dhe u rindërtua nga kalifi [[el-Mansuri]] më 754, dhe prapë u rindërtua nga pasardhësi i tij [[Mehdiu|el-Mehdiu]] më 780. Një tjetër termet i vitit 1033 e dëmtoi shumë rëndë, por dy vjet më vonë kalifi [[Ali ez-Zahir]]i ndërtoi në xhami tjetër që do të qëndroj deri në ditët e sotme. Gjatë renovimeve periodike të ndërmarrurra, dinasti të ndyshme që kanë udhëhequr [[Hilafeti|Hilafetin Islame]] i kanë shtuar xhamisë shtesa dhe kanë bërë ndërrime. Kur [[Kryqëzatat|Kryqëtarët]] kanë marrë [[JerusalemiJeruzalem]]nin më 1099, ata e kanë përdorur xhaminë si pallat dhe kishë, por funksioni si xhami është kthyer më 1187, pasi [[SaladiniSeladini]] e rimorri JerusaleminJeruzalemin. Renovime, riparime dhe shtime janë ndërmarrë në shkujt e vonë nga dinastia e Ajubëve, dinastia e Mamlukëve, [[Osmanët|dinastia e Osmanëve]], Këshilli Suprem i Myslimanëve dhe [[Jordani]]. Sot, [[Jersalemi|Qyteti i Vjetër i Jersalemit]]Jeruzalemit, ku gjendet xhamia, është nën kontrollin e [[Izraeli]]t, por xhamia ka mbetur nën administrimin e [[Vakëfi (në Islam)|vakëfit]] Islam palestino-jordanez.
 
== Etimologjia ==
Xhamia el-Aksa si e tërë është e ngatërruar me një ndërtesë të veçantë mbrenda saj, e njohur si ''al-Jami' al-Aqsa'', ''al-Qibli'', ''Masjid al-Jumah'' dhe ''al-Mughata'', këto emra i referohen ndërtesës jugore me kupol prej argjendi.
 
Për shekuj, ''al-Masjid al-Aqsa'' i referohej jo vetëm xhamisë, por edhe të githë faltores së shenjtë, ndërsa ''al-Jami' al-Aqsa'' i referohe vendit të vençantë të xhamisë. Kjo ndryshoi gjatë periudhës së [[Perandoria Osmane|Perandorisë Osmane]] (rreth fillimit të shekullit 16 deri më 1918) kur kompleksi i faltores u bë i njohur si ''el-Haram esh-Sherif'', që në shqip do të thotë "Faltorja Fisnike".
 
== Arkitektura ==
Jeruzalemi është i njohur në Islam si vend i shenjtë. Disa ajete të Kuranit i referohen Jeruzalemit. Jeruzalem është i përmendur shumë herë në [[Hadith|hadithe]].
 
Disa shkrime mesjetare, si dhe politika moderne, e klasifikon Al Aksën si vendin e tretë më të shenjtë në Islam. Si përshembull, Bukariu citon Abu Dardën duke thënë: "Pejgamberi i Zotit Muhammedi ka thëne se një namaz në [[Xhamia e Shenjtë|Xhaminë e Shenjtë]] (në Mekë) vlen sa 100,000 namaze; një namaz në [[Xhamia e ProfetitPejgamberit|xhaminë time]] (në Medinë) vlen 10,000 namaze; dhe një namaz në Xhaminë el-Aksa vlen 1,000 namaze", më shumë se në çdo xhami tjetër. [[Organizata e Bashkëpunimit Islam]] i referohet Xhamisë el-Aksa si vendit të tretë më të shenjtë në Islam dhe bën thirrje për suvernitet Arab mbi të.
 
== Shiko dhe ==
314

edits