Dallime mes rishikimeve të "ADN"

13 bytes added ,  2 vjet më parë
rv
(rv)
ADN-ja përmendet shpesh si një [[molekula|molekulë]] ë, si përgjegjëse për përhapjen e shumicës së veçorive të trashëguara. Tek njerëzit këto veçori mund të shtrihen nga ngjyra e flokëve deri tek sëmundjet prekëse. Gjatë [[Ndarja e qelizës|ndarjes qelizore]], ADN dyfishohet dhe mund të tejçohet të pjellë gjatë [[riprodhimi]]t. Studimet që merren me prejardhjen mund të bëhen duke u bazuar në faktin se [[ADN mitokondrinore]] rrjedh vetëm nga nëna, dhe [[kromozomi Y]] mashkullor rrjedh nga babai.
 
ADN-ja e çdo njeriu, pra [[gjeni|gjenet]] e tyre, trashëgohen nga të dy prindërit. [[ADN mitokondrinore]] e nënës së bashku me njëzetetre [[kromozoma]] nga secili prind bashkohen të formojnë gjenin e zigotes[[Zigota|zigotës]], [[veza e pllenuar]]. Si përfundim, me përjashtim të [[eritrociti|qelizave të kuqe të gjakut]], shumica e qelizave njerëzore përmbajnë 23 palë kromozomesh, së bashku me ADN mitokondrinore të trashëguar nga nëna.
 
== Kodi gjenetik ==