Dallime mes rishikimeve të "Fusha e Panonisë"

fix
(→‎Shih edhe këtë: Shtova përmbajtje)
Etiketat: Redaktim nga celulari Redaktim në versionin web nga celulari
(fix)
 
{{Pa referenca}}
{{Pp}}
[[Skeda:Carpathian Basin-Pannonian Basin.jpg|thumb|right|300px]]
'''Fusha e Panonisë''' është ultësirë në Evropën Qendrore.
== Gjeografia ==
Ultësira e Panonisë në fillim ka qenë det. Deti Panonin ka qenë pjesë e ish-oqeanit të Tetisit ku ka pasur lidhje me Detin Mesdhe të sotëm. Ky det po ashtu ka qenë i bashkangjitur me Detin Egje nëpërmjet Luginës së sotme. Për shkak që gjatë orogjenezës alpine janë kryer lëvizje orogjene radiale (horst-grabenore) një ngritje e maleve Karpate e ka izoluar detin nga pjesa tjetër. Dhe, kur i humb përfundimisht lidhjet me ish-oqeanin e Tetisit, deti Panonin shndërrohet në liqen. Pra, në orogjenezën alpine, kur janë krijuar malet, është krijuar edhe grabena e Panonisë. Në pliocen, pasi e përjetoi fazën liqenore, ndodhin proceset e abrazionit ku ky liqen akumulohet në fundin e Tabanës duke mbetur kështu e gjithë ajo pjesë tokësore e cila sot njihet si Ultësira e Panonisë.
==
 
==Shih edhe këtë==
* [[Panonia]]
 
Ultësira e Panonisë në fillim ka qenë det. Deti Panonin ka qenë pjesë e ish-oqeanit të Tetisit ku ka pasur lidhje me Detin Mesdhe të sotëm. Ky det po ashtu ka qenë i bashkangjitur me Detin Egje nëpërmjet Luginës së sotme. Për shkak që gjatë orogjenezës alpine janë kryer lëvizje orogjene radiale (horst-grabenore) një ngritje e maleve Karpate e ka izoluar detin nga pjesa tjetër. Dhe, kur i humb përfundimisht lidhjet me ish-oqeanin e Tetisit, deti Panonin shndërrohet në liqen. Pra, në orogjenezën alpine, kur janë krijuar malet, është krijuar edhe grabena e Panonisë. Në pliocen, pasi e përjetoi fazën liqenore, ndodhin proceset e abrazionit ku ky liqen akumulohet në fundin e Tabanës duke mbetur kështu e gjithë ajo pjesë tokësore e cila sot njihet si Ultësira e Panonisë.
 
== Lidhje të jashtme ==
{{Evropa-gjeo-cung}}