Dallime mes rishikimeve të "Ëma"

122 bytes added ,  2 vjet më parë
ska përmbledhje të redaktimeve
[[Skeda:Firmin Baes - Doux rêves.jpg|thumb]]
'''E ëma''' ose '''Nëna''' është prindi femër i një fëmije. Nënat janë gra të cilat kujdesen për fëmijët e tyre, të cilët mund të jenë ose të mos jenë pasardhësit e tyre biologjikë. Kështu, në varësi të kontekstit, gratë mund të konsiderohen nëna për shkak të lindjes, duke rritur fëmijën e tyre, duke furnizuar vezën e tyre për fekondim ose ndonjë kombinim tjetër. Këto kushte sigurojnë një mënyrë për të përcaktuar konceptin e amësisë, ose gjendjen e të qenit nënë. Gratë që i plotësojnë kategoritë e treta dhe të para zakonisht bien nën termat 'nëna e lindjes' ose 'nëna biologjike', pavarësisht nëse personi në fjalë vazhdon të jetë prind kujdestar i fëmijës së saj. Prandaj, një grua që plotëson vetëm kushtin e dytë mund të konsiderohet nënë adoptuese ndërsa ato të cilat plotësojnë vetëm kushtin e tretë quhen nëna zëvendësuese ose surrogat nëna. Termat më të shpeshtë me të cilët fëmija i drejtohet nënës së tij janë: nënë, nani, ma, mam, mami, mama, etj.
 
== Shih edhe ==
Anonymous user