Dallime mes rishikimeve të "Magna Carta"

U kthye versioni 1917574 i bërë nga 217.73.142.235 (diskutimet)
(U kthye versioni 1917574 i bërë nga 217.73.142.235 (diskutimet))
Etiketa: Undo
{{Pp}}
 
[[Skeda:Magna_Carta_(British_Library_Cotton_MS_Augustus_II.106).jpg|thumb|400px|'''Magna charta libertatum''']]]
'''Karta e Madhe e LiriveMagnës''' (apo Magna Charta) është pa dyshim një nga dokumentet më të mira, të njohura në Historinë e politikës.
 
Ajo është firmosur dhe vulosur nga Mbreti Anglez Xhon më 15 Qershor 1215.{{Cn|Këtu nevoitet citim}}
 
-* Ky dokumet është konfirmuar edhe nga monarkët e mëvonshëm dhe ka qenë i vlerësuar gjatë gjithë kohës.
-* Kjo Kartë siguron parimet e përgjithshme bazë të të drejtave të njeriut.
-* Parimet e Kartës ''Liri nën Ligj'' kanë marrë formë edhe në SHBA te Karta e të drejtave të Njeriut e Tomas Xhefersonit që thotë ''Të gjithë njerëzit janë krijuar të barabartë në jetë, në liri dhe për të arritur lumturinë''.
-* Arritja e barazisë është vendosur te Karta e Magnës, duke sjellë zhdukjen e skllavërisë, nga Presidenti i Abraham Linkoln.
-* Fragmentet e saj janë cituar dhe nga Lëvizja e Suffragettes në luftën për votën e grave në fillimet e viteve 1900.{{Cn|Këtu nevoitet citim}}
-* Parimet e Kartës së Magnës formojnë të drejtat bazë të njeriut për të gjitha kohët, të luftës nën Konventën e Gjenevës dhe të kohës në paqe tek Deklarata Universale për të drejtat e Njeriut, e përshtatur nga OKB-ja (Organizata e Kombeve të bashkuara) më [[10 nentor]] [[1948]], në Asamblenë e PergjithshmePërgjithshme të saj.{{Cn|Këtu nevoitet citim}}
 
Parimet e KartesKartës se Lirive
-Kjo Kartë siguron parimet e përgjithshme bazë të të drejtave të njeriut.
 
1.# Ligji qendronqëndron mbi mbretin
-Parimet e Kartës ''Liri nën Ligj'' kanë marrë formë edhe në SHBA te Karta e të drejtave të Njeriut e Tomas Xhefersonit që thotë
2.# Mbreti duhet ta respektoje ligjin
 
3.Cdo# Çdo qytetari i ofrohet gjykim i barabarte para ligjit
-''Të gjithë njerëzit janë krijuar të barabartë në jetë, në liri dhe për të arritur lumturinë''.
 
-Arritja e barazisë është vendosur te Karta e Magnës, duke sjellë zhdukjen e skllavërisë, nga Presidenti i Abraham Linkoln.
 
-Fragmentet e saj janë cituar dhe nga Lëvizja e Suffragettes në luftën për votën e grave në fillimet e viteve 1900.{{Cn|Këtu nevoitet citim}}
 
-Parimet e Kartës së Magnës formojnë të drejtat bazë të njeriut për të gjitha kohët, të luftës nën Konventën e Gjenevës dhe të kohës në paqe tek Deklarata Universale për të drejtat e Njeriut, e përshtatur nga OKB-ja (Organizata e Kombeve të bashkuara) më 10 nentor 1948, në Asamblenë e Pergjithshme të saj.{{Cn|Këtu nevoitet citim}}
 
Parimet e Kartes se Lirive
 
1.Ligji qendron mbi mbretin
2.Mbreti duhet ta respektoje ligjin
3.Cdo qytetari i ofrohet gjykim i barabarte para ligjit